Pozvali Vujović da javnosti dostavi strateški plan kulturnog razvoja i zaštite kulturne baštine

Strukovna udruženja već nekoliko dana izražavaju nezadovoljstvo povodom najavljenog imenovanja Vujović, problematizujući njenu struku i profesionalne reference za koje tvrde da nijesu adekvatne za liderku u Ministarstvu kulture i medija i traže depolitizaciju ovog resora

10645 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Kultura nije plijen
Ilustracija, Foto: Kultura nije plijen

Okupljena udruženja i pojedinci iz oblasti kulture pozvali su najavljenu ministarku kulture i medija Tamaru Vujović da javnosti dostavi strateški plan kulturnog razvoja i zaštite kulturne baštine Crne Gore.

Rok za to je, navode oni, 31. oktobar za kada su najavili protest "Kultura nije plijen" ispred Skupštine Crne Gore, a kojim se protive njenom izboru na poziciju ministarke kulture i medija u 44. Vladi Crne Gore.

Strukovna udruženja već nekoliko dana izražavaju nezadovoljstvo povodom najavljenog imenovanja Vujović, problematizujući njenu struku i profesionalne reference za koje tvrde da nijesu adekvatne za liderku u Ministarstvu kulture i medija i traže depolitizaciju ovog resora.

Vujović je kandidatkinja Demokratske Crne Gore, doktorka fizijatrije, a pored političkog angažovanja, ističe i da je radila savjetnica za kulturu i društvene djelatnosti predsjednika Opštine Herceg Novi od 2017. do 2020.

Sve to nije ubijedilo umjetničku zajednicu u njene sposobnosti, iako i ona i Demokrate tvrde suprotno. Oni sada zahtijevaju konkretno predstavljanje vizije koju Vujović ima za resor kulture.

"Ovog puta želimo da taj plan ima jasno definisanu viziju, ciljeve, zadatke koje ćemo ostvariti u naredne četiri godine, a da ne bi bio politički program i mrtvo slovo na papiru, predlažemo da javnosti predstavite detaljan akcioni plan sa jasno definisanim aktivnostima, projektima i realnim vremenskim okvirom realizacije. Ukoliko predstavite ovakav dokument javnosti, samim tim i nama, spremni smo da uložimo svo svoje znanje i stručnost da vam pomognemo u realizaciji istog. Takođe, ovaj zahtjev shvatite kao prvi primjer naše konkretne pomoći", poručili su potpisnici saopštenja.

Sa protesta umjetnika
Sa protesta umjetnikafoto: Boris Pejović

Vujović je u jučerašnjem saopštenju kazala da ima veliko poštovanje prema kulturnim djelatnicima, ali i da je spremna za dijalog, učenje i saradnju.

Vijestima je prvobitno kazala i da ne bi ovu ponudu prihvatila da ne misli da može doprinijeti kulturno-umjetničkoj sceni Crne Gore. Svjesna je i teških uslova u kojima stvaraoci rade i sveukupnih okolnosti, kaže.

Sa druge strane, potpisnici saopštenja kažu da je upravo u takvim, teškim uslovima i okolnostima, potrebno suštinsko poznavanje kulture, djelovanje i stručnost, kako bi se spriječila dalja devastacija struke i nasljeđa.

"Činjenica je da je dužnost ministarke da na tu poziciju stupi sa jasnom vizijom razvoja kulture, koju naknadno sprovode stručnjaci. Obrnuta situacija, koju vi predlažete, pokazala se neefikasnom i neefektivnom, i u slučajevima kada su ministri dolazili iz oblasti lingvistike, ekonomije, umjetnosti, menadžmenta…, upravo zbog toga što su partijske vizije, apsolutna nezainteresovanost ili lični interes pojedinca imale prednost nad kulturnim strategijama", poručuju oni.

Potpisnici naglašavaju i da se Crna Gora, nažalost, ne može ugledati na zemlje koje imaju višedecenijski uređeni sistem, što im dozvoljava da na čelnim pozicijama u kulturi imaju osobe čije formalno obrazovanje i radno iskustvo nemaju dodira sa kulturom.

"Razumijemo da formiranje vlasti podrazumijeva politikantstvo i da je to dio procesa u svim državama u kojima je moguće birati vlast. Ali, mi, kao esnaf, a računajući i naše prethodno iskustvo, smatramo da moramo zaštiti naše interese u odnosu na političke želje i izbore. Jedini legitiman način da se izborimo za to je u formi protesta, koji nije usmjeren protiv vas lično", kažu oni u današnjem saopštenju.

Dodaju i da ne žele da objašnjavaju budućim funkcionerima činjenice s kojima bi trebalo da budu upoznati prije stupanja na funkciju.

"Decenijama slušamo pozive i obećanja nalik vašima. Tokom dugog niza godina, razgovarali smo o pozorištima, baletu, operi, soliteru uz hotel 'Podgorica', devastaciji Boke Kotorske, Narodnom muzeju, stećcima, Beškoj... Dosta nam je razgovora, radionica, panela, upoznavanja i gubljenja vremena da nekome nešto objasnimo, a tome presudi partija", pišu i zaključuju:

"Neophodno je da razumijete da je nas u kulturi partijašenje skupo stajalo".

Bonus video: