"Posjeta" za jubilej 70 godina od izvođenja prve predstave u CNP

"Crnogorsko narodno pozorište svojim višedecenijskim dostignućima u našem kulturno-istorijskom kontekstu, sa specifičnim uticajem na socio-kulturološko stanje u našem društvu, ima značaj veći od same pozorišne kuće", kazao je Subotić.

3075 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Jelena Kontić
Foto: Jelena Kontić

Jubilarnih 70 godina od prve izvedene predstave u Crnogorskom narodnom pozorištu, nakon tradicionalne dodjele nagrada danas u podne, obilježava se kako i dolikuje - novom premijerom i dugoočekivanom predstavom "Posjeta" u režiji eminentnog evropskog reditelja Aleksandra Morfova.

A prije nego što su glumci stupili na scenu, na važnost Crnogorskog narodnog pozorišta od svog osnivanja do danas, podsjetio je direktor CNP-a Ilija Subotić.

"Crnogorsko narodno pozorište svojim višedecenijskim dostignućima u našem kulturno-istorijskom kontekstu, sa specifičnim uticajem na socio-kulturološko stanje u našem društvu, ima značaj veći od same pozorišne kuće", kazao je Subotić.

Subotić prilikom obraćanja publici (desno)
Subotić prilikom obraćanja publici (desno)foto: Jelena Kontić

Svečano veče i obilježavanje jubileja počelo je himnom Crne Gore u izvedbi operske pjevačice Sare Vujošević pred brojnom publikom u gledalištu koji su je pozdravili dugim aplauzom i ovacijama.

Ispred Ministarstva kulture i medija Crne Gore, prisutnima se obratila i Milena Mijović Durutović generalna direktorka Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo.

"CNP je ustanova koja svojim radom tvori jedinstven pečat države Crne Gore", rekla je Mijović Durutović ističući značaj pozorišta za obrazovanje, formiranje, ali nerijetko i buđenje ličnosti i društva.

U tom kontekstu, CNP je kroz decenije prepoznatljivog rada pružilo veliki doprinos za intelektualno buđenje, promišljanje, ali i zapitanost.

"Crnogorsko narodno pozorište imalo je i avangardnu i emancipatorsku ulogu dok su se dešavale društvene i političke promjene ili se nerijetko pripremale na teatarskoj sceni", kazala je ona.

A onda, nakon govora Subotića i Mijović Durutović, prepoznatljiva plišana crvena zavjesa je podignuta i glumci su krenuli u igru nove predstave na daskama Crnogorskog narodnog pozorišta.

Nakon tri godine od postavljanja na scenu, nakon nedavne obnove, prvi put pred publikom, večeras se izvodi predstava "Posjeta".

U publici su, pored velikih imena sa domaće i regionalne kulturno-umjetničke, a prvenstveno pozorišne scene, prisutni i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, bivši predsjednik Filip Vujanović, novimenovana ministarka kulture i medija Tamara Vujović sa predstavnicima Ministarstva, kao i mnogi drugi...

Bonus video: