Korifej teatar počeo probe za predstavu "Krst sa petokrakom"

Komad će, po tekstu po tekstu Velizara Radonjića, režirati Zoran Rakočević

2083 pregleda 0 komentar(a)
Pripreme za predstavu "Krst sa petokrakom", Foto: Korifej teatar
Pripreme za predstavu "Krst sa petokrakom", Foto: Korifej teatar

Probe za novu predstavu “Krst sa petokrakom”, kolašinskog Korifej teatra, koju će, po tekstu Velizara Radonjića, režirati Zoran Rakočević, otpočele su u srijedu 1. novembra.

U komadu igraju Đorđije Tatić, Katarina Krek, Pavle Bogojević, Danica Rajković, Nemanja Todorović, Lazar Đurđević i Luka Stanković (student treće godine glume na FDU Cetinje, u klasi prof. Branislava Mićunovića). Scenografiju će potpisati Ivanka Vana Prelević, a scenski pokret Anđelija Rondović.

“Značaj opusa Velizara Radonjića, istaknutog hroničara, esejiste, novinara, satiričara i dramaturga od velike važnosti za crnogorsko kulturno podneblje. Smatramo da je pravo vrijeme da se ovaj autor, koji još iza sebe nema postavljen tekst na crnogorskim scenama, inscenira baš u Crnoj Gori, a samim tim i popularizuje među crnogorskom teatarskom publikom”, saopštili sui z Korifej teatra.

Počele probe za predstavu 'Krst sa petokrakom'
Počele probe za predstavu "Krst sa petokrakom"foto: Korifej teatar

Tekst „Krst sa petokrakom“, podsjećaju, na bijenalnom konkursu Crnogorskog narodnog pozorišta 2019. godine istaknut je, uz nagrađeni tekst, od strane stručnog žirija i preporučen za izvođenje, što već govori o njegovom kvalitetu i potencijalu. U obrazloženju žirija, na čijem čelu je bio istaknuti dramsku pisac Stevan Koprivica stoji i: „Krst sa petokrakom je obdukcioni nalaz trulog posttranzicijskog tkiva, sa preciznom dijagnozom koja upućuje na ozbiljne boljke sistema i istovremeno demistifikuje političke krađe i interese i sav jad i čemer političke trgovine.“

Korifej teatar počeo probe za predstavu 'Krst sa petokrakom'
Korifej teatar počeo probe za predstavu "Krst sa petokrakom"foto: Korifej teatar

“Drama je odjeknula veoma pozitivno i šire od njenog prvog pojavljivanja na konkursu CNP-a. Našla se u časopisu „Pozorište“ br. 44, pa onda u „Sabranim dramama“ urednice Slavojke Marojević, u izdanju Nikšićkog pozorišta 2022.godine. U predgovoru Radoje Femić piše: „Drama Krst sa petokrakom Velizara Radonjića, kao posljednja u prvom kompozicionom dijelu Sabranih drama, tematizuje sukob dva ideološko-politička načela, dovedena do apsurda u imaginarnom mikroprostoru koji postaje poprište beskrupulozne političke borbe, s elementima bizarnih obrta kojim se dočarava autodestruktivni karakter naše kolektivne naravi”, objašnjavaju iz Korifej teatra.

Predstava se, čija se premijera, u saradnji sa kolašinskim Centrom za kulturu, očekuje krajem decembra, realizuje uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i medija Crne Gore.

Bonus video: