Vijenjavski zahtjevan za izvođenje

Japanska violinistkinja Hina Maeda nastupiće večeras na Velikoj sceni MCCG-a

4485 pregleda 30 reakcija 0 komentar(a)
Hina Maeda, Foto: Privatna arhiva
Hina Maeda, Foto: Privatna arhiva

Perspektivna japanska violinistkinja Hina Maeda nastupiće večeras na velikoj sceni Muzičkog centra Crne Gore. Nju će pratiti Crnogorski simfonijski orkestar pod dirigentskom palicom Marka Korovića.

Publika će imati priliku da čuje Koriolan uvertiru Ludviga van Betovena, Simfoniju br. 2 u a-molu op. 55 Kamija Sen-Sansa i Kralj Lir uvertira Hektora Berlioza, dok će Maeda sa orkestrom izvesti Koncert za violinu i orkestar br. 2 u d-molu op. 22 Henrika Vijenjavskog.

Meada je dobitnica brojnih priznanja među kojima su prva i nagrada publike na Tokio muzičkom takmičenju (2020), druga i nagrada publike na Muzičkom takmičenju Japana (2019), prva nagrada za virtuozitet i nagrada u vidu sponzorstva na Kloster Schöntal takmičenju za violinu (2015). Kao solistkinja imala je priliku da nastupa sa Kansai filharmonijskim orkestrom, Osaka filharmonijskim orkestrom, Orkestrom Kelna, Evergreen simfonijskim orkestrom u Taipeiju, Filharmonijom Koreje, Orkestrom državne opere u Loreni, RTV Slovenija simfonijskim orkestrom, Filharmonijom orkestra sjeverne Češke.

Poljski kompozitor Vijenjevski je jedan od najznačajnijih kompozitora za violinu, a Hina je imala priliku da i ranije izvodi njegova djela.

“Vijenavski je jedan od najznačajnijih kompozitora za violinu i koncert koji ću izvesti je moje omiljeno djelo ovog kompozitora. Prvi put sam se susrela sa djelima ovog kompozitora sa osam godina”, kazala je za Vijesti Maeda.

Vijenjevskog često upoređuju sa Paganinijem, te njegova djela nije lako izvoditi.

“Ovaj koncert je veoma zahtjevan i izvođač mora imati odlične izvođačke vještine kako bi isti mogao da iznese na pravi način”, napominje Meada.

Mnogi kompozitori su pisali za violinu, a razlika kad djela piše violinista u odnosu na ona koja su pisali kompozitori koji nijesu svirali violinu mogu se osjetiti, tvrdi sagovornica Vijesti.

“Moj omiljeni kompozitor je J. S. Bah. Djela koja su pisali violinisti su veoma zahtjevna, sigurno zbog toga što su violinisti - kompozitori i te kako poznavali mogućnosti violine”, objašnjava umjetnica.

Koncert CSO-a i Hine Maede zakazan je za večeras u 20 časova, a ulaznice za se mogu kupiti na biletarnici MCCG-a po cijeni od 10 eura, dok je za đake i penzionere sedam eura.

Bonus video: