Omaž Rahmanjinovu u Zetskom domu

Koncert „Pjesme ljubavne ispjevane su i bez riječi“ u subotu

6782 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Povodom 150 godina od rođenja Sergeja Rahmanjinova, u Kraljevskom pozorištu "Zetski dom“ na Cetinju će u subotu, 4. novembra od 20 sati, biti upriličen koncert pod nazivom „Pjesme ljubavne ispjevane su i bez riječi“.

Kako je najavljeno iz Zetskog doma, sopran Sara Vujošević Jovanović, bariton Dmitry Grinikh, violonistkinja Tanja Bogdanović i pijanistkinja Anja Abramović Vujović izvodiće njegove najpoznatije romanse i scene iz njegovih najpoznatijih opera ’Frančeska da Rimini’ i “Aleko”.

Stvaralaštvo Sergeja Rahmanjinova predstavlja jedan od najvažnijih segmenata u svjetskoj muzičkoj kulturi. Njegova djela su autentičan i iskren dokument epohe u kojoj je živio. Nevjerovatan osjećaj pripadnosti, iskrenosti i čistote osjećaja natjerala su generacije muzičara da se iznova i iznova vraćaju njegovim djelima – navodi se u saopštenju.

Sara Vujošević Jovanović diplomirala je akademsko-opersko pjevanje, u klasi operske primadone Vere Kovač Vitkai, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Dvogodišnje magistarske studije iz operskog pjevanja završila je u klasi soliste Baljšoj teatra Dmitrija Trapeznikova, na Državnoj Akademiji Majmonida, u Moskvi. Magistrirala je, takođe, na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, na smjeru “Marketing i biznis”.

Doktorirala je na odsjeku teorije muzike, kompozicije i muzikologije na trećem najstarijem državnom konzervatorijumu u Rusiji “L.V.Sobinov”. Dobitnica je brojnih nagrada i aktivno nastupa širom Evrope. Docent je i prodekan za nauku i međunarodnu saradnju na Fakultetu dramskih umjetnosti, Univerziteta Crne Gore.

Dimitrije Grinih diplomirao je, a potom i specijalizirao (2001) na Ruskoj Akademiji Muzike, kasnije nazvanoj Gnjesinih, kada je i ista ušla u zvanični spisak ruskog nacionalnog dobra. Potom je na istoj akademiji završio i umjetničke doktorske studije (2004). Dugi niz godina bio je profesor akademskog-operskog pjevanja na Moskovskom Državnom Univerzitetu, a 2012. godine postao je dekan i šef katedre za smjer solo pjevanja na Internacionalnom Slavjanskom institutu u Moskvi. Od februara 2022. godine živi u Baru (Crna Gora), radi kao profesor pjevanja na Cetinju i aktivno nastupa, pretežno u inostranstvu.

Tanja Bogdanović osnovnu i srednju muzičku školu završila je u Kotoru u klasi profesorice Ljudmile Petrove i Vitalija Guljicuka. Diplomirala je na muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi profesora Romana Simovića. Bila je članica Young Peace Orchestra i kamernog orkestra Camerata Academica. Bila je i članica crnogorskog simfonijskog orkestra sa kojim je nastupala i kao solista. Svirala je u kamernom orkestru Nuova kao i u istoimenom triju. Član je Balkanskog orkestra sa kojim je nastupala u Beogradu i Japanu. Dugo godina radi kao nastavnik violine i kamerne muzike u muzičkoj školi na Cetinju, u Crnoj Gori, gdje trenutno pokriva funkciju direktora škole.

Anja Abramović Vujović osnovne i specijalističke akademske studije klavira završila je u klasi profesora Bojana Martinovića, na muzičkoj akademiji na Cetinju. Usavršavala se u Parizu na prestižnoj visokoj školi za muziku Ecole Normale de Musique de Paris, Alfred Cortot, u klasi profesora Guigle Katsarave. Bila je aktivni učesnik master klasa Académie musicale de Villecroze u Francuskoj i dobitnica je brojnih nagrada. Godinama radi kao profesor klavira, kamerne muzike i korepetitor. Trenutno radi u muzičkoj školi “Savo Popović” na Cetinju.

Bonus video: