“Oreol mikrokozma” uskoro i u Crnoj Gori

Nakon premijere u Zagrebu, film Dimitrija Popovića posvećen Njegošu biće prikazan sredinom novembra na Cetinju i u Podgorici

1433 pregleda 28 reakcija 0 komentar(a)
Foto: histrion.hr
Foto: histrion.hr

Film "Oreol mikrokozma" multidisciplinarnog crnogorskog umjetnika Dimitrija Popovića prikazan je premijerno u Zagrebu, u Kulturnom centru "Histrionski dom". Film je urađen povodom 210 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša, a autor najavljuje da će sredinom novembra biti prikazan na Cetinju i u Podgorici.

U pitanju je petnaestominutni, dokumentarni, art film za koji režiju i scenario potpisuje Popović kome je ovo debitantsko rediteljsko ostvarenje. Slike, crteži, skulpture i performans Dimitrija Popovića inspirirani Njegoševim djelom transponovani su u medij filma.

Autor stavlja fokus ne samo na mistične, religijske i filozofske aspekte Njegoševog djela, već i na fenomen erotizma, koji je, objašnjava, neophodan za potpunije razumijevanje Njegoševog stvaralaštva.

"Želio sam u kratkoj formi art filma prikazati Njegoša kao kompleksnog autora čijem djelu uloga Erosa daje posebnu dimenziju. Njegoš se bavio metafizičkim pitanjima, tajnama svemira, borbom Boga i demona, dobra i zla, čovjekovim progonstvom i kaznom. Ali ta religijsko-metafizička dimenzija imala je onu ne manje važnu ovozemaljsku životnu dimenziju u kojoj vladiku vidimo kao strastvenog autora pjesme pune erosa. Da bih objedinio različite i kompleksne profile Njegoševog lika birao sam karakteristične stihove u kojima se vidi pjesnikova misaona snaga, intuicija i lucidnost, liričnost i profinjenost maštovitih metafora. Mistično i senzualno su dvije dominantne karakteristike mog filma", rekao je Popović.

On kaže da fim nije samo omaž i simbolični portret tragične prirode crnogorskog pjesničkog genija, već i alegorija...

"Kao što govori njegoševski naslov 'Oreol mikrokozma' o čovjekovoj iskonskoj potrebi za umjetničkim stvaralaštvom", objašnjava Popović.

"Oreol mikrokozma" inspirisan je djelima istaknutog crnogorskog pjesnika i vladike, a nudi savremeno čitanje i interpretaciju njegovog književnog opusa, navodi se na sajtu zagrebačkog Kulturnog centra.

"Film predstavlja simbiozu različitih umjetničkih formi i talenata, uključujući interpretaciju djelova Njegoševe poezije u izvedbi glumca Sloba Marunovića, te sofisticirano montiranje Željka Petreša, koji je svojim vještinama dodatno obogatio vizualni i narativni dojam filma. Film je već izazvao zanimanje i kontroverze, posebno nakon ljetnjeg performansa na Cetinju. Performans u kojem je učestvovala estradna zvijezda Severina i glumac Slobo Marunović, čiji je autor bio Dimitrije Popović, izazvao je burne reakcije i osude srpskih medija, koji su autore optužili za blasfemiju i oskvrnuće Njegoševog lika", piše na sajtu "Histrionskog doma" i dodaju da je spomenuti performans dio filma.

Popović u filmu crnogorskog vladiku i pjesnika tretira ne samo kao tvorca filozofsko-mističnog i religijskog spjeva "Luča mikrokozma", već i kao strastvenog pjesnika. Njegova pjesma "Noć skuplja vijeka" smatra se jednom od najljepših ljubavnih pjesama romantizma.

J. K.

Želio sam u kratkoj formi art filma prikazati Njegoša kao kompleksnog autora čijem djelu uloga Erosa daje posebnu dimenziju. Njegoš se bavio metafizičkim pitanjima, tajnama svemira, borbom Boga i demona, dobra i zla, čovjekovim progonstvom i kaznom. Ali, ta religijsko-metafizička dimenzija imala je onu ne manje važnu ovozemaljsku životnu dimenziju u kojoj vladiku vidimo kao strastvenog autora pjesme pune erosa, kaže Popović

Bonus video: