Ustanak Blokopetičana i Blokošestičana

Gledali smo dva ugledna građanina, u svakom pogledu - uz to nevična TV duelima i pod tremom - kako razmjenjuju vrlo kompleksne argumente pred kamerama - i to po stručnim pitanjima koja ne spadaju u domene njihovih ekspertiza

8923 pregleda 26 reakcija 14 komentar(a)
Sa posljednjeg protesta građanki i građana Bloka V i Bloka VI na kružnom toku između ta dva bloka, Foto: B. Vukićević
Sa posljednjeg protesta građanki i građana Bloka V i Bloka VI na kružnom toku između ta dva bloka, Foto: B. Vukićević

The Dude: It’s like Lenin said, you look for the person who will benefit...

The Coen Brothers, The Big Lebowski, 1998.

U međuvremenu nijesam bio uznemiravan pozivima iz kabineta ministra Odovića - hvala Odoviću i bogu hvala - tako da su sazreli svi uslovi da se osvrnem, kao što obećah u prošlom broju, na slučaj koji bih nazvao... OK, u ovom trenutku nemam predlog za naziv tog jedinstvenog slučaja, ali je vrlo vjerovatno da će mi nešto pasti na pamet - u međuvremenu.

Ne znam jeste li gledali TV duel: Investitor Šajo (Group) vs Predstavnik građanki i građana Bloka V i Bloka VI u Podgorici - kodnoga imena Stanar - koji je bio upriličen na televiziji toj i toj, kod voditeljke te i te - sestre i brata svake poštene Crnogorke i svakoga poštenoga Crnogorca - a u okviru emisije te i te, emitovane u prošlu srijedu u ranim jutarnjim časovima... Bješe li to srijeda? Srijeda, definitivno... A na temu bizarnog nauma Šaja investitora da gradi Hotel (****), ako ne posred, a ono uz sami kružni tok na bivšoj raskrsnici ulica Meše Selimovića i Blaža Jovanovića, između Bloka V i Bloka VI, u Podgorici - nauma protiv kojega smo složno ustali mi Blokopetičani i Blokošestičani, potpomognuti Blokopetičankama i Blokošestičankama, našim majkama, sestrama, ženama i kćerima - i predvođeni upravo našim Predstavnikom, drugom Stanarom.

Ako ste gledali taj duel, po mnogo čemu povijesnoga karaktera, računam da se može desiti da će nekoga zanimati moj komentar - a ako nijeste - pogledajte to obavezno - riječ je o paradigmatskom događaju u domenima opšteg diskursa o našem prostoru - o prostoru Države Crne Gore, odnosno o prostoru Grada Podgorice.

Konkretno, riječ je o prostoru koji, iz Šajove perspektive, pripada samo Šaju - i samo se Šajo pita - a iz naše perspektive, iz perspektive nas građana iz okolnih zgrada, taj prostor ne pripada samo Šaju - nego i svima nama - a pogotovo nama koji bismo bili osuđeni da živimo u sjenci Šajovog Hotela (****) do sudnjega dana - u slučaju da Šajo, ne daj bože, realizuje svoj krajnje bizarni naum u doglednoj budućnosti.

Sa posljednjeg protesta
Sa posljednjeg protesta foto: B. Vukićević

Prvo što ćete uočiti, ako se upustite u avanturu koju vam predlažem, biće da mi - građanke i građani blokova V i VI - ne tražimo obustavu svih aktivnosti vezano za realizaciju Šajovoga nauma o podizanju Hotela (****), ako ne posred, a ono uz sami kružni tok, zato što se Šajov naum kosi sa zdravim razumom, odnosno sa tzv. javnim interesom - našim interesom - interesom građana i građanki blokova V i VI, a zatim i interesom svih građanki i građana Podgorice - nego insistiramo na čitavom nizu nevjerovatnih nepravilnosti u procesu koji je rezultirao Stevketovom šarom, uz pripadajući joj pečat, na Šajovo idejno rješenje, odnosno Šajovom prijavom gradnje kod Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, odnosno Odovićevog Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine - i podizanjem ograde oko Šajove Urbanističke parcele, odnosno gradilišta.

U formalno-pravnom smislu, to je bio pravi i jedini put, ne velim da je drugačije. Naš drug Stanar je vrlo verziran pravnik - i, kao takav, strogo se drži činjenica i zakona. Mi insistiramo na činjenici, primjera radi, da plan nižega reda - Detaljni urbanistički plan “Stambena zajednica VI Kruševac - dio” iz 2018. godine - kojim je predviđen Šajov Hotel (****) na Šajovoj urbanističkoj parceli - UP1, Blok 19 - nije usklađen sa planom višega reda - Prostorno-urbanističkim planom Glavnog grada Podgorice, iz 2014. godine - što će reći da je PUP-om GGPG predviđen kružni tok na raskrsnici ulica Meše Selimovića i Blaža Jovanovića, ali se kružni tok ne pojavljuje, nekim čudom, u DUP-u “Stambena zajednica VI Kruševac - dio” - da ne pominjem, bolje, vrlo kontroverznu činjenicu da je (bivši) gradonačelnik Vuković prodao Investitoru Šaju parcele te i te, u vlasništvu Države - a date na korišćenje GG PG - kako bi Investitor Šajo kompletirao svoju UP1 - i time duplirao i svoju prvobitnu parcelu i bruto razvijenu građevinsku površinu objekta Hotela (****) koji je namjeravao da gradi, ako ne baš posred kružnoga toka, a ono neposredno uz kružni tok.

Dakle, gledali smo dva ugledna građanina, u svakom pogledu - uz to nevična TV duelima i pod tremom - kako razmjenjuju vrlo kompleksne argumente pred kamerama - i to po stručnim pitanjima koja ne spadaju u domene njihovih ekspertiza - tako da je duel u pojedinim momentima podsjećao na prvo ročište glavnog pretresa - ili na sesiju bračnog savjetovanja - odnosno na bračnu terapiju - a ne na stručnu, konstruktivnu raspravu, kojoj bi cilj bio da se publici predoči sama suština problema. Na stranu to što je bilo sasvim očigledno da je uloženo silno vrijeme, a i energija, sa obje strane, da bi se stvari istjerale na čistac - što se nije desilo, nažalost - jer teško da je publici, na koncu, bilo jasno o čemu se tu zapravo radi.

Dakle, o suštini u narednom, ili u nekom od narednih brojeva...

Opet, da nije bilo druga Stanara, koji se nesebično i vrlo odlučno zauzeo za naš zajednički problem - ulažući u taj problem, kao što rekoh, silno vrijeme i silnu energiju - epilog ove epizode iz višedecinjske epopeje o slavnom vojevanju nas građana u odbrani prava na prostor koji smatramo svojim - ne bi, zasigurno, bio pozitivan - stoga mu se zahvaljujem, u svoje ime.

***

A onda nas je ministar Odović obavijestio - odmah nakon treće sjednice Vlade, održane u četvrtak, 16. novembra tekuće godine - da je pala Odluka o, citiram: “... zabrani građenja Hotela investora Šajo” - a kako u ovom trenutku (četvrtak, 16. novembar, 18:00) na Internet adresi gov.me nije data javnosti na uvid pomenuta Odluka - a vjerujem da je riječ, konkretno, o suspenziji Prijave građenja objekta na KP 1142/6, 1142/16, 1142/17, 1142/29 i 1144/5 KO Podgorica I, Glavni grad Podgorica, odnosno na dijelu UP1, Blok 19, u zahvatu Detaljnog urbanističkog plana “Stambena zajednica VI Kruševac - dio”, koju je podnio investitor Šajo D.O.O. Podgorica i koja je uredno zavedena u pisarnici Ministarstva 16. juna tekuće godine - tumačenje te Odluke ostavljam za neku od narednih subota.

I još jednom - veliko hvala i drugu Stanaru i svima koji su (i) u moje ime izvojevali pobjedu - zabranu gradnje, ako ne baš na kružnom toku, a ono uz sam kružni tok između Bloka V i Bloka VI.

Bonus video: