"Najuspješniji radovi donose karakter Toškovića zapisan svakom borom na njegovom licu, pronicljivim pogledom..."

Rukovoditeljka Zavičajnog muzeja Bar i istoričarka umjetnosti Anastazija Miranović rekla je da će se Opština Bar odužiti Toškoviću postavljanjem spomen obilježja koji će biti postavljeno u blizini Šetališta kralja Nikole

4568 pregleda 2 komentar(a)
Miranović, Foto: Opština Bar
Miranović, Foto: Opština Bar

U okviru proslave 24. novembra – Dana opštine i Dana oslobođenja Bara, na dan rođenja jednog od najznačajnijih crnogorskih likovnih stvaralaca Uroša Toškovića, sinoć je u Galeriji "Velimir A. Leković" otvorena izložba "Uroš Tošković u očima svjetskih karikaturista", saopšteno je iz Opštine Bar.

U saopštenju se dodaje da su publici predstavljena 52 rada nastala u okviru osmog izdanja Međunarodnog festivala karikature u Kolašinu čija je tema bio upravo virtuoz crteža – Uroš Tošković.

Rukovoditeljka Zavičajnog muzeja Bar i istoričarka umjetnosti Anastazija Miranović istakla je prilikom otvaranja izložbe da će se Opština Bar, prepoznajući važnost Toškovićevog umjetničkog nasljeđa i činjenicu da je njegov povratak na crnogorsku likovnu scenu krenuo upravo iz Bara gdje je i proveo posljednje godine svog života, ovom umjetniku odužiti postavljanjem spomen obilježja koji će biti postavljeno u blizini Šetališta kralja Nikole.

U saopštenju se navodi da će tokom narednih dana biti i raspisan Javni konkurs za izradu idejnog rješenja spomen obilježja Urošu Toškoviću.

Govoreći o postavci i ovogodišnjem Međunarodnom festivalu karikature, Miranović je kazala da je na konkursu učestvovalo 342 karkaturista iz 57 zemalja pred kojima je bio zahtijevan poduhvat – predstaviti Toškovića.

"Ono što fascinira je činjenica, da su mnogi u tome uspijeli, iako Uroša neposredno nisu poznavali. U tome su im, donekle pomogli, neponovljiva specifičnost Uroševog fizikuma i autorska vještina i iskustvo. Određeni autori su osim karakterizacije lika, apostrofirali specifikum predstavljenog atributima imanentnim umjetniku - crtačko pero, paleta i sl...sugerišući željena čitanja. Najuspješniji radovi donose karakter Uroša Toškovića zapisan svakom borom na njegovom licu, pronicljivim pogledom, mikro-facijalnom ekspresijom/grimasom, karaktersitično naglašenim nosem, bujnom, neobuzdanom kosom, bradom", kazala je ona.

Specifičnost ove postavke, prema riječima Miranović, ogleda se u činjenici da su izloženi radovi posredstvom društvenih mreža dostupni širem javnom diskursu, što ovu izložbu čini vidljivom širom svijeta, a čime se internacionalno populariše i afirmišu lik i djelo Uroša Toškovića. Izložba "Uroš Tošković u očima svjetskih karikaturista" biće u postavci do 9. decembra.​

Bonus video: