Malom formom stvaraju veliku umjetnost

Hercegnovska predstava “Uspomene Sare Bernar” proglašena je najboljom na festivalu u Zaječaru

2317 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz predstave, Foto: Slobodan Cvetković
Scena iz predstave, Foto: Slobodan Cvetković

Predstava “Uspomene Sare Bernar”, u produkciji Hercegnovskog pozorišta i Herceg festa, osvojila je nagradu za najbolju predstavu na Festivalu malih pozorišnih formi u Zaječaru, čije je šesto izdanje zatvoreno sinoć.

Predstavu je, po tekstu kanadskog dramatičara Džona Marela, režirala Staša Koprivica, a sjajni glumački tandem Tanja Bošković i Dejan Đonović oduševio je tročlani žiri koji su činili: teatrolog mr Spasoje Ž. Milovanović koji je bio predsjednik žirija, i glumci, članovi Nataša Petrović i Miloš Tanasković.

U obrazloženju odluke žiri je naveo da je publika tokom sat vremena i deset minuta “prisustvovala stvaranju umjetnosti”.

Predstava ne govori samo o životu i smrti slavne glumice Sare Bernar, već i o pozorištu i pozorišnoj umjetnosti proikazujući publici “naličje svega što može biti i tužno i smiješno”.

I publika je “Uspomenama Sare Bernar” dala visoku ocjenu 9,54, dok je monodrama “Milunka” dobila ocjenu čak 9,90 i tako izabrana za najbolju predstavu, po ocjeni publike. “Milunka” je nastala po tekstu, u režiji i izvedbi glumice Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda Vesne Stanković, koja je osvojila i Specijalnu nagradu za inscenaciju ispovijesti Milunke Savić.

Festival organizuje Narodno pozorište Timočke krajine “Zoran Radmilović”.

Bonus video: