Nikšić: Organizovana promocija knjige Janka Jelića "Braća na lomači"

2453 pregleda 4 komentar(a)
Jelić, Foto: Privatna arhiva
Jelić, Foto: Privatna arhiva

U Nikšiću je, u organizaciji društva „Sveti Đorđe“, organizovana promocija nove knjige Janka Jelića „Braća na lomači“, koju je objavila izdavačka kuća „Čuvari“. Riječ je o knjizi u kojoj se nalazi 17 „momačkih priča“, kako je i glasio radni naslov pomenutog izdanja.

„Zbirka je sazdana od priča koje pričaju neimenovani pripovjedači koji se čitaocu obraćaju u prvom licu i pojavljuju se u ulozi glavnih likova. Ne smijem reći junaka ili heroja, jer ti likovi nijesu baš reprezentativni. Jelićevi pripovjedački likovi podražavaju niže karaktere, kako je to Aristotel definisao u svojoj poetici. Janko Jelić njihovim pričama daje tragikomične obrte koji se razrešavaju u pravcu jednog zajedničkog naravoučenija koje se sastoji u ljudskosti. Ako ovaj svežanj priča ima nit koja ih povezuje onda je ona upravo u tajni ljudskosti koja se probija uprkos ljudskim greškama i grotesknosti Jelićevih likova i uprkos životnim okolnostima koje tu ljudskost osujećuju“, kazao je prof. dr Dušan Krcunović.

Prema njegovim riječima, upravo pokušaj likova da nađu izlaz iz tih grotesknih situacija jeste jedan čin ljudskosti.

„Bogat inventar arhaičnih i zaboravljenih riječi, neiscrpan smisao za humor, vještina što se u književnoj teoriji zove prosopopeja, sposobnost autora da omogući likovima da govore sami za sebe i da sami sebe portretišu, kao i neočekivani obrti koje ove priče zadobijaju, to su ključni elementi po kojima se Janko Jelić prepoznaje kao vrstan savremeni srpski pisac“, istakao je Krcunović.

Izdavačka kuća „Čuvari“ je do sada objavila tri Jelićeve knjige – pomenutu, „Braća na lomači“, kao i prvi roman „Bilježnica iz preobražaja“ i drugo izdanje knjige „Zlatni čovjek – priče ispred seoske prodavnice“, koja je dobitnik nagrade „Radoje Domanović” za najbolju knjigu satire objavljenu na srpskom jeziku u 2017. godini.

„Njegove knjige su prave poslastice za naše izdavaštvo prije svega zbog jedinstvenosti njegovog pisanja, a svakako i ličnosti, a onda i zbog naše potrebe da otkrivamo domaće bisere, jer se uglavnom bavimo prevedenom književnošću“, kazao je izdavač Dejan Pavlović.

Protojerej Mirko Vuković je istakao da priče u knjizi „Braća na lomači“ svakodnevno pričamo, da je riječ o velikom djelu smještenom na malo stranica, kao i da Jelić odlično primjećuje da je „samoća ni tamo ni ovamo, već uvijek između“.

Predsjednik društva „Sveti Đorđe“, Velimir Kasalica, publiku je upoznao sa biografijom pisca koji piše prozu, poeziju, drame i eseje.

Autor se zahvalio govornicima, izdavaču, publici, kao i porodici i prijatelju, i Društvu koje je organizovalo promociju njegove nove knjige.

„Ovaj jezik i ovo nasleđe koje se malo projavljuje i provijava kroz ovo moje stvaralaštvo nadilazi i mene kao autora i sve nas i dužni smo da mu ostanemo vjerni i budemo dostojni toga, pa da ga prenesemo djeci i da ga oni na drugi način reprodukuju. Da opstanemo kao ime i kao jezik, kao ono što valja“, poručio je Jelić i pročitao dio iz priče „Potonje pijanstvo“.

Bonus video: