Bravo za klovna - rane koje se kriju teško i sporo zarastu

Predstava "Bravo za klovna" nastala na osnovu ličnih iskustava autorke u borbi sa kancerom, koje je ujedinila sa svojim vanrednim glumačkim umjećem i razumijevanjem kompleksnosti i mogućnosti pozorišne igre

1731 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Međufestivalski pozorišni program JU "Grad teatar" nastavljen je na sceni Crvene komune u Petrovcu igranjem predstave "Bravo za klovna". Riječ je o autorskom projektu Minje Peković u produkciji Narodnog pozorišta Subotica.

Predstava "Bravo za klovna" nastala na osnovu ličnih iskustava autorke u borbi sa kancerom, koje je ujedinila sa svojim vanrednim glumačkim umjećem i razumijevanjem kompleksnosti i mogućnosti pozorišne igre; igre koja prevazilazi kaveze koje život postavlja kao izazove, a svojom plemenitošću oslobađa i ljudsku dušu u pobjedi nad sobom.

Autorkine ispovjesti karakteriše slavljenje života, optimizam i humor.

Predstava je premijerno izvedena u decembru prošle godine i u kratkom periodu je doživjela veliki uspjeh i dobila više priznanja i nagrada.

Ponijela je Nagradu za najbolju glumicu i Nagradu za specijalno postignuće za autorski i izvođački domet na 47. Danima satire Fadila Hadžića u Zagrebu 2023., Gran pri 11. Be:femona u Bečeju 2023, Nagradu za najbolju glumicu 15. Međunarodnog festivala Zaplet Open u Banjaluci 2023., kao i titulu najbolje predstave sezone portala "Hoću u pozorište".

Peković je, nakon izvođenja, naglasila da je cijeli njen put od dijagnoze pa do zadnje terapije sadržan u predstavi i da joj je želja bila da pruži ohrabrenje onima koji se s tom bolešću suočavaju, kao i njihovim članovima porodice.

Bravo za klovna
foto: Vuk Lajović

"Najbitnije da napravimo promjenu paradigme, jer mi kad se razbolimo uvjek je - jao i ne daj Bože, a ja sam u tom trenutku razmišljala - šta ako to nije poslato da me ubije nego da me spasi? Tako da ja i danas mojim prijateljima u šali znam da kažem da je meni rak spasio život”.

Objasnila je i svoju povezanost sa Edit Pjaf, francuskom šansonjerkom čiji je životni put takođe obelježila borba sa kancerom, a naslov jedne od njenih pjesama autorku je inspirisao i za naziv projekta.

"Počela sam da uviđam paralele u našim životima, obje smo se puno selile, imale iskustvo rata, rodile žensko djete, imale istu bolest, obje smo umjetnice i obie smo imale isto iskustvo otkrivanja religioznosti”.

Dok je za songove u predstavi istakla da nisu prepjevi već njen osjećaj pjesama koje je ona ispjevala na muziku pjesama Edit Pjaf, onako kako je ona te pjesme doživjela u tom trenutku, dok je arnžmane uradio Miroslav Idić, koji je u predstavi prati na harmonici i koji je, kako sama naglašava, njen muzički partner u predstavi.

Bravo za klovna
foto: Vuk Lajović

Osvrnuvši se na međufestivalski program Grada teatra koji se bazira na malim formama i autorskim projektima, Peković je konstatovala da je više razloga za njihovu rastuću popularnost.

"Prva asocijacija mi je da su sredstva u kulturi, čega smo svi svjesni, smanjena pa niko od nas ne želi da pravi nešto veliko što neće moći da bude adekvatno opremljeno. Drugi, bitniji momenat, jeste taj aspekt otvaranja, najvjerovatnije potaknut izolacijama na koje smo bili prinuđeni. Iz želje da se približimo jedni drugima svi krećemo da pričamo lične stvari, da dijelimo ono što je svima zajedničko, i to uvjek traži tu malu, kamernu formu, nešto ispovjedno i blisko".

Gledaoci su Minju Peković nagradili višeminutnim aplauzom.

U predstavi igra Minja Peković koju na harmonici prati Miroslav Idić. Peković je zadužena i za režiju, tekst, izbor muzike, prevod i tekst pjesama, Marija Kalabić je scenografkinja, a Marko Marosiuk kostimograf.

Bonus video: