Sehad Čekić novi predsjednik Udruženja filmskih producenata i reditelja

Čekić je, između ostalog, član Evropske filmske akademije, nacionalni predstavnik Crne Gore u fondu Eurimaž i profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju

2360 pregleda 0 komentar(a)
Čekić, Foto: Luka Zeković
Čekić, Foto: Luka Zeković

Producent Sehad Čekić izabran je za novog predsjednika Udruženja filmskih producenata i reditelja Crne Gore, nakon što je dosadašnjem predsjedniku tog udruženja Ivanu Marinoviću istekao mandat.

To je odlučeno na redovnoj godišnjoj sjednici Skupštine udruženja, održanoj u subotu u Podgorici.

Sehad Čekić je, između ostalog, član Evropske filmske akademije, nacionalni predstavnik Crne Gore u fondu Eurimaž i profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore, podsjećaju iz Udruženja u saopštenju.

Na sjednici je konstituisan i novi Upravni odbor Udruženja, koji će u narednom periodu činiti: reditelj Gojko Berkuljan, predsjednik UO, producent Ivan Đurović, reditelj Ivan Marinović, producentkinja Biljana Vušović i reditelj Ivan Čojbašić.

Udruženje se zahvalilo na angažmanu dosadašnjem predsjedniku Ivanu Marinoviću na postignutim rezultatima, podizanju vizibiliteta, uspostavljanju praksi i pokretanju projekata u "izuzetno komplikovanim, izazovnim okolnostima u prethodnom periodu".

Udruženja filmskih producenata i reditelja Crne Gore
foto: Udruženje filmskih producenata i reditelja Crne Gore

Na sjednici su, dodaju, razmatrana pitanja od značaja za dalji napredak crnogorske kinematografije, kao i aktuelni izazovi sa kojima se suočavaju članovi. U narednom periodu biće, kako su kazali, organizovane radionice za podizanje kapaciteta u raznim audiovizuelnim oblastima, a u posebnom fokusu će biti festivalska promocija i međunarodni nastup, bioskopska distribucija, kao i unapređenje komunikacije sa evropskim fondovima.

Naredni Montenegro Film Forum, uspostavljen prije više od deset godina i okupljao filmske profesionalce iz regiona i Evrope, biće održan sljedeće godine u organizaciji Udruženja. Fokus foruma biće na inovativnim produkcionim praksama.

"Udruženje filmskih producenata i reditelja Crne Gore najznačajnija je filmska asocijacija u našoj zemlji. Ciljevi udruženja su usmjereni na promociju, razvoj i unapređenje djelatnosti filmskih reditelja i producenata, kroz unaprjeđenje položaja filma i kinematografije kao bitnih činilaca kulturnog, ekonomskog i socijalnog života crnogorskih građana; sistemski doprinos podizanju profesionalnog nivoa proizvodnje i cjelokupne crnogorske kinematografije; utvrđivanje i predlaganje efikasnog modela finansiranja nacionalne kinematografije i saradnja sa svim državnim institucijama u cilju promocije crnogorske kinematografije; podsticanje i doprinos razvoju filmske profesije organizovanjem seminara i drugih oblika dopunskog obrazovanja filmskih profesionalaca, naročito producenata i reditelja, kao i drugih učesnika u kinematografiji; iniciranje poboljšanja zakonskih rješenja onih propisa koji regulišu filmsko stvaralaštvo, zaštitu autorskih prava, poreski sistem i dr, a po potrebi, u skladu sa zakonom, aktivno učešće u radu na poboljšanju regulatornog ambijenta; izradu kodeksa profesionalnog ponašanja, i sistemsku zaštitu osnovnih prava svojih članova; definisanje i unaprjeđivanje odnosa filmskih reditelja i producenata s distributerima, prikazivačima i izdavačima; preduzimanje mjera na postizanju kvalitativnih i kvantitativnih preduslova za sticanje reprezentativnog statusa u skladu sa zakonom, i druge djelatnosti. Udruženje svojim aktivnostima redovno utiče na podizanje javne svijesti o važnosti filma kao jednog od najznačajnijih segmenata crnogorske kulture", navodi se u saopštenju..

Udruženje filmskih producenata i reditelja Crne Gore je, podsjećaju još, član jedne od najprestižnijih evropskih filmskih organizacija - Federacije evropskih filmskih reditelja (Federation of European Film Directors – FERA).

Bonus video: