Nema bolje umjetnosti od hirurgije

Hirurg u penziji, ali i multimedijalni umjetnik, dr Ando Ćeranić, napisao je osam knjiga, a iza sebe ima i 13 izložbi slika. Njegovo književno i likovno stvaralaštvo predstavljeno je u Bijelom Polju

3708 pregleda 204 reakcija 0 komentar(a)
Sa autorske večeri, Foto: Jadranka Ćetković
Sa autorske večeri, Foto: Jadranka Ćetković

Književno i likovno stvaralaštvo hirurga u penziji, dr Avda Ćeranića, predstavljeno je u bjelopoljskom Centru za kulturu. U Bijelom Polju je promovisana i njegova posljednja knjiga “U dubini duše”, koja se bavi dešavanjima tokom pandemije korona virusa u Novom Pazaru.

Rukovodilac Narodne biblioteke Edin Smailović je kazao da su u njegovo književno i literarno stvaralaštvo duboko utkani zavičajni predjeli, iako je dugi niz godina živio van zavičaja.

“Na njegovim slikama prevladavaju surovost i ljepota u svim bojama i godišnjim dobima, od razdraganog i šarenog ljeta do bijelo obojene zime, sa koje skoro da možete osjetiti i studen i fijuk vjetra koji ledi dah, ali, sa druge strane, i toplinu doma, radost dječje bezbrižnosti i baš tu, možete zamisliti autora, dok staje nogama na neko uzvišenje, posmatra panoramu zimske idile i prije nego krene da se otisne na veleslalom niz kaminske livade pomisli: Svijet je moj!”, kazao je Smailović.

Autor je nakon završene umjetničke škole, na iznenađenje svih, završio medicinu, a u hirurgiji je proveo 37 godina. Danas je hirurg u penziji, ali i multimedijalni umjetnik, koji za sobom ima osam knjiga i 13 izložbi slika.

Ćeranić je objasnio da je kičicu najčešće uzimao nakon boravka u operacionoj sali, što je bio dobar način relaksacije.

“Slikarstvo je divna umjetnost, zanimanje gdje čovjek relaksiran istražuje, bavi se suptilnim stvarima, ali nema ljepše, veće i bolje umjetnosti od hirurgije”, kazao je dr Ćeranić.

Iako nikada nije ni sanjao da će se baviti pisanjem, na taj korak se, kaže, odlučio nakon odlaska u penziju.

“Pisanje za pisca i moje pisanje mogu da kategorišem kroz vid slobode. Pisati znači biti slobodan, jer takvo je vrijeme došlo da čovjek može da iznese svoju misao a da nema posljedica”, naveo je autor, dodajući da je pisao istinite životne priče, ali i da u njegovim knjigama nema ničeg imaginarnog.

Odlomke iz knjiga i biografiju dr Ćeranića, čitali su Slađana Merdović i Aleksandar Srdanović, a događaj je muzički uljepšala na klaviru Uma Lukač, učenica Škole za osnovno muzičko obrazovanje.

Bonus video: