"Kroz maglu": Festival Ubrzaj od 10. do 14. decembra

Centralni program festivala je u KIC-u „Budo Tomović“ u Podgorici, a prateća izdanja u Kinu „Boka“ u Kotoru i u Centru za kulturu Berane

2580 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO

Uz moto "Kroz maglu", Centar za građansko obrazovanje (CGO) organizuje 14. Crnogorski festival filma o ljudskim pravima Ubrzaj 2023 u Podgorici, Kotoru i Beranama.

Centralni program festivala je od 10. do 14. decembra u Kulturno-informativnom centru „Budo Tomović“ u Podgorici, a prateća izdanja u Kinu „Boka“ u Kotoru od 12. do 13. decembra i u Centru za kulturu Berane od 13. do 14. decembra.

Ubrzaj 2023 biće zvanično otvoren crnogorskom premijerom dugometražnog dokumentarnog filma "Mamula All Inclusive", autora Aleksandra Reljića, u nedjelju 10. decembra u 20 sati, u KIC-u Budo Tomović, kada će biti uručene i godišnje nagrade CGO-a za afirmaciju ljudskih prava i građanskog aktivizma.

"Festival UBRZAJ nastoji, kroz medij filma, afirmisati univerzalnost ljudskih prava i značaj tolerancije, komunicirajući sa raznovrsnom publikom, a što dodatno naglašava njegov značaj u duboko podijeljenom crnogorskom društvu. Zato su filmovi iz selekcije Festivala UBRZAJ su važan doprinos izgradnji kulture ljudskih prava, podstiču kritičko razmišljanje, ohrabruju dijalog, angažovane razgovore i pozivaju na akciju", saopštila je PR festivala Milica Zindović.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

"Odličan odziv i reakcije publike nas motivišu da Festival UBRZAJ nastavimo stalno nadograđivati. Naša publika prihvata i izazov da izađe iz zone komfora i otvori se prema novom, drugačijem i promišljajućem, povezujući se, makar nakratko, sa snažnim pričama različitih pojedinaca/ki i zajednica, te zajedno s njima, ili uz njih, probija maglu u kojoj su ljudska prava", zaključila je Zindović.

Bonus video: