Urbani pejzaži koji oslikavaju život

Izložba “Odredišta u pokretu”, čiji je autor italijanski umjetnik Andrea Sbra Perego, otvorena je u podgoričkoj Modernoj galeriji

1714 pregleda 79 reakcija 0 komentar(a)
Sa otvaranja izložbe: Sbra Perego, Foto: Luka Zekovic
Sa otvaranja izložbe: Sbra Perego, Foto: Luka Zekovic

Vibrantni radovi koji pršte energijom i donose drugačiji doživljaj naizgled uobičajenih i usputnih, ali prometnih mjesta, predstavljeni su na izložbi “Odredišta u pokretu” čiji je autor italijanski umjetnik Andrea Sbra Perego. Postavka je otvorena u srijedu veče u Podgorici, u Modernoj galeriji, gdje će biti dostupna posjetiocima do 13. decembra.

Predstavljanje umjetnika organizuje Ambasada Italije u Crnoj Gori u saradnji sa JU Muzeji i galerije Podgorice, pa je tako izložbu zvanično otvorila ambasadorka Italije u Crnoj Gori Andreina Marsela. Ona je kazala da je uložen veliki trud i napor za realizaciju ovog događaja ističući da je Sbra Perego pravi predstavnik svestranog umjetnika, ne samo zbog načina na koji realizuje svoja djela, već prvenstveno zbog toga što putem svojih radova uspijeva da prenese život i emocije.

Sa izložbe
Sa izložbefoto: Luka Zeković

“Kroz urbane pejzaže, Andrea Sbra Perego nam pokazuje univerzum ljudi prikazanih na stanicama, aerodromima, u metrou, dakle u pokretu. I, nikako slučajno, umjetnik prikazuje ove ljude naslikane na geografskim, toponimskim, putnim kartama i mapama. Na ovaj način, koristeći posebnu miješanu tehniku, poput kolaža, uljane boje i boje u spreju, Andrea Sbra Perego nas ‘uranja’ u nova i magična mjesta, iako nama dobro poznata, upravo zato što ih je transformisala njegova umjetnost. Njegove slike uspijevaju da vješto kombinuju dinamiku pokreta; melanholiju i entuzijazam, tipična osjećanja onih koji se vraćaju sa putovanja ili onih koji su pred novim; ulogu čovjeka koji je uvijek protagonista jer svojim prisustvom oživljava ove kontekste”, zapisala je ambasadorka.

Ona ga je u svom obraćanju nazvala umjetnikom-putnikom koji se kreće izvan prostora i vremena, a u njegovim radovima se, ocjenjuje Marsela, posmatrač lako izgubi u detaljima lica, konstrukcija, zgrada, u erupciji boja i života. Marsela je iznijela zahvalnost prisutnima, ali i organizatorima, saradnicima i samom umjetniku.

Sbra Perego je takođe rekao da je zahvalan na pozivu i organizaciji izložbe. Objasnio je da su radovi nastali između 2019. i 2023. godine.

“Svi su rađeni kombinovanom tehnikom ulja na platnu i kolaža. Ono što želim da kažem svojim radovima nije da prenesem neka konkretna mjesta, nego ono što je osjećaj koji se javlja na određenim mjestima kao što su stanice, aerodromi i slično”, kazao je on nakon čega je razgovarao sa zainteresovanom publikom.

O njegovom radu govorila je i Petrica Duletić, istoričarka umjetnosti i kustoskinja Moderne galerije, a doskorašnji direktor JU Muzeja i galerija Podgorice Vučić Ćetković u katalogu koji prati izložbu zapisao je da kroz Peregov rad prepoznajemo neograničene mogućnosti i široke domete savremenog slikarstva.

Bonus video: