Korifej traži da Opština Kolašin podrži porozišnu produkciju

Veći dio novca će, kao i prethodnih godina, doći od konkursa Ministarstva, navode iz NVO i ističu da Opština za njihovu novu predstavu nije izdvojila ni euro

3133 pregleda 28 reakcija 3 komentar(a)
Detalj iz jedne od predstava Korifej teatra, Foto: Duško Miljanić
Detalj iz jedne od predstava Korifej teatra, Foto: Duško Miljanić

Nevladina organizacija Korifej, organizator istoimenog međunarodnog pozorišnog festivala, zatražila je značajno povećanje podrške za pozorišnu produkciju i za organizaciju festivala.

Sugestijama na nacrt Odluke o budžetu Opštine Kolašin za narednu godinu, predloženo je da se budžet za Korifej festival poveća na 25.000 eura, a identičan iznos, tvrde, neophodan je predvidjeti posebnom stavkom - za profesionalnu pozorišnu produkciju.

“Veći dio ovih stredstava će, kao i prethodnih godina, svakako doći od konkursa Ministarstva. Molimo vas da ne zaboravite da smo jedino profesionalno pozorište na sjeveru države i da smo u prethodnom periodu ime Kolašina sa ponosom nosili na respektabilnim festivalima, na kojima su naše predstave osvajale nagrade i zapažene kritike. Naša pozorišna trupa realizuje veliki broj programa i u Kolašinu, ali i u zemlji i regionu, što doprinosi vidljivosti Kolašina šire. Značaj pozorišta za edukaciju, kulturu i mlade je nemjerljiv, ali i za kulturni turizam…”, obrazlažu potpisnici predloga.

Podsjećaju da je tokom ove godine za pozorišnu djelatnost u Kolašinu opredijeljeno 38.000 eura, prema zvaničnim podacima. To je, tvrde, “zavodljiva informacija i može da navede na misao da je Opština zaista izdvojila taj novac”.

Kako objašnjavaju, od tih 38.000 eura Ministarstvo kulture i medija izdvojilo je 30.000, što znači da je “suštinsko ulaganje Opštine u pozorište svega 8.000 eura u cijeloj godini”.

“Što se tiče Korifej festivala, Opština je izvršila prenos sredstava u iznosu od 18.000 eura NVO Korifej teatru, ali ne smijemo zaboraviti da je putem konkursa za razvoj kulture na sjeveru Ministarstvo kulture i medija sufinansiralo ovaj projekat sa 10.000 eura. Sve to na osnovu projekta koji je Sekretraijat za društvene djelatnosti (a koji smo mi napisali i pripremili) predao na konkurs. Dakle, Opština je izdvojila 8.000, a Ministarstvo ostatak”, objašnjavaju iz NVO Korifej.

Tvrde i da je za njihovu novu predstavu Ministarstvo izdvojilo 20.000 eura, a Opština Kolašin “nula eura”. To je “nevjerovatan pad” u odnosu na prethodni period, kada je, kako ističu, Opština za tu stavku izdvajala od 5.000 do 10.000 eura.

Bonus video: