Preminuo Dragan Knežević, osnivač i direktor "Akorda"

Dragan Knežević biće sahranjen 12. decembra, u 14 časova, u mjesnom groblju u Župi

21865 pregleda 3 komentar(a)
Knežević, Foto: Svetlana Mandić
Knežević, Foto: Svetlana Mandić

U Nikšiću je u 61. godini preminuo Dragan Knežević, osnivač i direktor Kulturno kreativnog centra (KKC) „Akord“, kantautor, dramski umjetnik, čovjek bez koga je kulturno-umjetnički žvot u gradu pod Trebjesom bio nezamisliv.

Vodio je „Akord“ 26 godina i otvorio vrata svim onim malim/velikim talentima koji su upravo taj centar prigrlili kao svoj dom. Kroz “Akord” je prošlo nekoliko hiljada, uglavnom djece i omladine, mada i veliki broj odraslih. Tu su sticali prva znanja, „brusili“ talente, oslobađali se straha od scene i nastupa, doživjeli prve aplauze i ovacije. A on je, sve vrijeme, bio tu uz njih da ih podrži, ohrabri, “natjera” da budu uspješni, ali i humani, da empatija mora biti sastavni dio njihovih ličnosti. Generacije su se smjenjivale, djeca odrastala i postajali uspješni ljudi, ali „Akord“ i Dragan su i dalje bili sastavni dio njihovih života. Sada su njihova djeca otvarala vrata „Akorda“, a roditelji su znali da će njihov, naš čika Dragan, kako su ga zvali, naučiti njihove mališane da pjevaju, glume, da odrastaju u svijetu u kome još pjesma i igra caruju.

Dragan Knežević
foto: Privatna arhiva

“Najveći motiv mi je bila ljubav prema umjetnosti, prema onome što ja smatram da je najbitnije - da pomognem svim tim mladim talentima da se iskažu i dokažu. I nakon toliko godina javljaju mi se bivši članovi, uspješni porodični ljudi i mislim da je to mnogo veća satisfakcija nego novac”, kazao je Dragan prije dvije godine za “Vijesti”.

Muzikom se počeo baviti osamdesetih godina, pa je, prije nekoliko godina, za svoju, ali i za dušu drugih, iz “naftalina” izvadio pjesme iz tog perioda i snimio dva albuma, “Osamdesete 1” i “Osamdesete 2”.

“Albume sam snimio jer sam želio da ispunim san. ’Osamdesete 2’ su moj oproštajni album.Uradio sam ono što sam želio. Sebi sam napravio gušt, vratio iz zaborava sve te pjesme i to je to”, kazao je tada Knežević.

Dragan Knežević
foto: Privatna arhiva

Objavio je i audio-video zbirku “Poezija prošlog vremena” gdje, u prvom dijelu stihove govori on, a u drugom dijelu 17 njegovih prijatelja.

Pored muzike, Kneževićeva druga velika ljubav bilo je pozorište, gdje je sa uspjehom režirao za djecu, mlade i odrasle. Nagrade za najbolju režiju je osvajao na brojnim značajnim festivalima, kako u zemlji, tako i u region, a prije dvije godine je dobio priznanja za doprinos dramskom amaterizmu u Crnoj Gori.

Dragan Knežević biće sahranjen 12. decembra, u 14 časova, u mjesnom groblju u Župi.

Bonus video: