Izložba karikaturiste Gorana Šćekića do 15. decembra u Kusleovoj kući

"Nadam se da će i ova Šćekićeva izložba probuditi naše preispitivanje i dublje promišljanje o svemu što nas okružuje ali nam i pokazati da nijesu uvijek potrebne riječi, već da umjetnost odražava snagu jednog društva", rekla je Injac na otvaranju

1966 pregleda 0 komentar(a)
Šćekić na otvaranju izložbe, Foto: PG Biro
Šćekić na otvaranju izložbe, Foto: PG Biro

U Kuslevovoj kući u ponedjeljak je otvorena izložba poznatog karikaturiste Gorana Šćekića, koja je dio likovnog segmenta programa manifestacije Decembarska umjetnička scena i biće otvorena do 15. decembra.

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac kazala je na otvaranju izložbe da s posebnim zadovoljstvom otvara izložbu kao odraz uvažavanja djela umjetnika koji preko tri decenije jezikom karikature, ukazuje, opominje, podsjeća, nasmijava i osvješćuje, uz određenu dozu humora, govoreći o društvenoj i političkoj stvarnosti u Crnoj Gori.

"Nadam se da će i ova Šćekićeva izložba probuditi naše preispitivanje i dublje promišljanje o svemu što nas okružuje ali nam i pokazati da nijesu uvijek potrebne riječi, već da umjetnost odražava snagu jednog društva", rekla je Injac.

Profesor Boris Brajović je ocijenio da je Šćekić koristeći mikronarative kao izvor povijesnog razumijevanja kroz umjetnost karikature, gradio alternativnu hroniku konvencionalne istorije.

"Te kako su te alternativne hronike posredovanjem umjetnosti karikature postajale vrijedan marker društvenih tenzija i aporija i kretale se od osjećanja razlike i distance onoga što smo i ko smo bili, do onoga što smo i ko smo sada, pa do osjećanja prepoznavanja i blizine u onome što i ko možemo biti", naveo je Brajović.

Bonus video: