Šerbedžija otvara Zimski salon knjige

U Podgorici će u nedjelju početi 15. izdanje Regionalnog festivala knjiga i pisaca

2871 pregleda 1 komentar(a)
Krsmanović i Nikolić na konferenciji za medije, Foto: Jovan Mrdak
Krsmanović i Nikolić na konferenciji za medije, Foto: Jovan Mrdak

Rade Šerbedžija, poznati glumac, reditelj i pjesnik, u nedjelju će u Podgorici otvoriti ovogodišnje, 15. izdanje Regionalnog festivala knjiga i pisaca, popularnog Zimskog salona knjige “Booka” koji traje od 17. do 30. decembra. Program će početi u 18 časova u knjižari “Kosmos” i Master kvartu, koja će tom prilikom biti otvorena.

To je na jučerašnjoj konferenciji za medije najavila urednica festivala “Booka” 2023, Jelena Krsmanović koja je podsjetila da je tokom prethodnih izdanja festival ugostio veliki broj pisaca, pjesnika, esejista, književnih teoretičara, kritičara, izdavača, ali i značajan broj umjetnika ističući da se i ove godine može očekivati bogat program.

Na otvaranju će biti upriličen razgovor “Rade Šerbedžija - Umjetnik o umjetnosti”, dok će o samom Šerbedžiji to veče kao gost govoriti Miodrag Lekić.

Rade Šerbedžija
foto: Promo

“Iz knjižare ‘Kosmos’ program se u 20 časova seli u Kulturno-informativni centar ‘Budo Tomović’ gdje će biti organizovan veliki koncert Rada Šerbedžije i njegovog benda ‘Zapadni kolodvor’... Nakon otvaranja festivala i knjižare, iz noći u noć slijedi bogat program festivala. Biće upriličen veliki broj promocija novih knjiga i izdanja, kako Nove knjige, tako i drugih izdavača”, najavila je Krsmanović.

Knjiga “Ludi kralj” Željka Ivanovića biće premijerno predstavljena u Podgorici ovom prilikom, a pored toga, Krsmanović je nagovijestila dio programa.

Zbirka poezije “Dva Petra” Ilije Jakšića biće predstavljena u ponedjeljak, Aleksandar Bečanović će promovisati svoj novi roman “Prezir”, Vuk Vuković predstavlja svoj prvi roman “Smetnje”, biće upriličene i večeri posvećene stvaralaštvu Borislava Pekića i Milorada Pavića, a na festivalu će Vladimir Pištalo predstaviti novi roman “Pesma o tri sveta”...

Kompletan program festivala “Booka” 2023. biće objavljen sjutra.

Zimski salon knjige BOOKA 2021.
foto: Jovan Mrdak

Nikolić tradicionalno na Salonu, predstavlja novu knjigu

Mladi crnogorski književnik Nikola Nikolić predstaviće svoju novu knjigu priča “Posijecite visoko drveće” čime nastavlja tradiciju učešća na festivalu “Booka”.

Nikolić je na konferenciji za medije kazao da knjiga obuhvata 17 priča u kojima je pisao o ratovima i istorijskim događajima sa fokusom na borbe malih ljudi.

“Prije svega sam želio da problematizujem uvijek aktuelnu temu ratova, diktatura, prije svega datu ne iz neke istoriografske tačke gledišta, već iz perspektive pojedinaca koji najviše pate. Želio sam da pošaljem poruku da rat nikada nije dobro rješenje, Ovo je moja najkraća knjiga do sada, ali mi se čini da je i najambicioznija i najzahtjevnija, vidjećemo kakav će biti sud publike”, rekao je Nikolić.

On je istakao da se u djelu pominju priče iz Južne Amerike i diktature, građanski ratovi u Gruziji, genocid u Ruandi..., sve sa jasnim ciljem...

“Nadam se da ću ovom knjigom da pošaljem poruku da rat nikad nije dobro rješenje, jer kada se završi rat, generacije trpe teret i nakon formalnog završetka”, zaključio je Nikolić.

Bonus video: