Revija posvećena Zdravku Velimiroviću

Crnogorska kinoteka od sjutra do 24. organizuje program posvećen čuvenom sineasti. Promocija knjige "Odloženo za sjutra" otvara program

1588 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Revija “San o stvarnosti” Crnogorske kinoteke nastavlja se sjutra predstavljanjem crnogorskih dokumentarnih filmova sineaste Zdravka Velimirovića.

Revija počinje promocijom knjige “Odloženo za sjutra” koja će biti održana u Kamernoj sali Muzičkog centra Crne Gore u 19 časova, dok će se projekcije održavati u sali “Gojko Kastratović” od 20 časova.

“Knjiga ‘Odloženo za sjutra’, predstavlja zbirku tekstova, pisama i nekoliko scenarija pronađenih u bogatoj zaostavštini Zdravka Velimirovića. Materijal za knjigu pripremila je njegova supruga Ranka Velimirović, a knjiga je objavljena ove godine u Podgorici u izdanju Književne zadruge Srpskog narodnog vijeća Crne Gore”, navodi se u opisu.

U programu učestvuju: direktor Kinoteke Goran Bjelanović, sin Zdravka i Ranke - Mladen Velimirović, Savo Radunović, Budo Simonović i Anka Žugić.

Pored toga, Pošta Crne Gore će ovom prilikom predstaviti i ovogodišnju markicu sa likom Zdravka Velimirovića.

Akademik Zdravko Velimirović rođen je 1930. godine, a preminuo je 2005. Gimnaziju je završio u Kotoru, a filmsku i pozorišnu režiju na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu 1954. godine i filmsku režiju na Visokoj filmskoj školi u Parizu 1957. godine. Dvostruki je dobitnik Trinaestojulske nagrade - 1958. za dokumentarni film “Zublja grahovačka” i 1968. za film “Lelejska gora”. Njegovi filmovi predstavljali su jugoslovensku kinematografiju na mnogim internacionalnim filmskim festivalima.

Revija traje do 24. decembra, a ulaz je slobodan.

Bonus video: