NVO Korifej: Vlast u Kolašinu ne zanima pozorišni život

Opština nije odgovorila na dva dopisa i sugestije na nacrt Odluke o budžetu za 20024. godinu

3523 pregleda 88 reakcija 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

IZ NVO Korifej, koja je organizator istoimenog međunarodnog pozorišnog festivala, tvrde da čelnici lokalne kolašinske vlasti ignorišu njihove dopise i time “potvrđuju da ih pozorišni život ne zanima”. To su, kako kažu u Korifeju, zaključci nakon što iz Opštine nijesu odgovorili na dva dopisa i sugestije na nacrt Odluke o budžetu za 20024. godinu.

Iz te NVU, predhodno, predloženo je da se podrška za Korifej festival poveća na 25.000 eura, a identičan iznos, tvrde, neophodan je predvidjeti posebnom stavkom budžeta za profesionalnu pozorišnu produkciju.

U Korifej-u tvrde da njihove sugestije nijesu razmotrene na pravedan i zakonit način. Navode da u Izvještaju sa sprovedene javne rasprave o nacrtu Odluke o budžetu ima informacija samo o odbijanje jedne, od dvije, stavke, koje su predložili.

“Profesionalna pozorišna produkcija u Kolašinu postoji, iako već dugi niz godina ne postoji kao posebna stavka, niti kao bilo koja stavka budžeta, osim po rebalansu, s vremena na vrijeme. Ove godine imali smo dvije premijere; “Suton u javorovom vrtu” u februaru i “Krst sa petokrakom” u decembru, a za obje je Ministarstvo kulture i medija putem konkursa prošlo, odnosno, ove godine, opredijelilo sredstva. Doduše, opredijelilo je preko opštinske kase, jer kao NVO ne možemo aplicirati za sredstva kod ministartsva, pa to, umjesto nas, radi opštinski Sekretarijat za društvene djelatnosti i kadrovska pitanja. Znači, sredstva opredjeljuje država, a opštinska kasa služi kao “protočni bojler”, bez dodatnih ulaganja u naše projekte, koji su samo u 2022. i 2023. Godine pronijeli ime Kolašina na preko 10 pozorišnih festivala u region, gdje su osvajale nagrade i dobre kritike”, tvrde iz NVU Korifej.

Podsjećaju “da u gradu živi nezanemarljiv broj dramskih umjetnika različitih profilacija”. Kako kažu u NVO Korifej, “ukoliko se priča svodi samo na to da Opština služi kao protočni bojler i da se rebalansom budžeta (kao u ovoj godini) prebaci to što nam stigne za projekat, bez prepoznavanja naših aktivnosti kao nužnih i potrebnih ovom gradu, mislim da među nama vlada veliki nesporazum”.

“Smatramo da je neophodno otvoriti dijalog, na koji mi često pozivamo, kao da smo jedina zainteresovana strana. Slobodno nas možete pozvati ponekad da razgovaramo i dijelimo mišljenja, iskustva i planove. Niti jedna čestitka za naš rad nije nikada stigla sa vaših adresa, i to nas nije obeshrabrilo da nastavimo da se obraćamo lokalnim institucijama koje treba da stoje u službi građana i tražimo razumijevanje, pa i podršku našem rad”, poručuju predstavnicima lokalne vlasti iz NVU Korifej.

Bonus video: