Saradnja CNP-a i Kazališta Marina Držića

Nakon premijere 29. januara, predstava “Ja sam ona koja nisam” gostovaće u Dubrovniku, kao jedan od rezultata potpisanog Sporazuma

2870 pregleda 0 komentar(a)
Direktori potpisali Sporazum o saradnji, Foto: CNP
Direktori potpisali Sporazum o saradnji, Foto: CNP

Sporazum o saradnji između Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP) i Kazališta Marina Držića (KMD) iz Dubrovnika, potpisan je u Podgorici uoči gostovanja predstave “Kraljice” za koju su, prema Šekspirovim dramama, tekst pisali Tibor Hrs Pandur i Livija Pandur koja je i režirala predstavu.

Direktor CNP-a Ilija Subotić i KMD-a Paolo Tišljarić izrazili su zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma, koji, ističu, u prvom redu podrazumijeva međusobna gostovanja predstava, razmjenu umjetničkog i stručnog kadra, otvara mogućnost za razvoj koprodukcija, kao i realizaciju drugih poslova od javnog interesa obje zemlje.

Nakon izvođenja predstave “Kraljice” u Podgorici, saradnja dva teatra biće nastavljena u februaru, kada će u Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku, Crnogorsko narodno pozorište gostovati s predstavom “Ja sam ona koja nisam” čija premijera je najavljena za 29. januar.

Predstavu “Ja sam ona koja nisam”, prema jednočinkama savremenog hrvatskog dramskog pisca Mata Matišića, režira slovenački reditelj Vito Taufer. Inspiracija za tri jednočinke su tri generacije žena.

“U prvoj nailazimo na mladu ženu na početku života koja je opterećena porodičnim nasljeđem, druga je u zreloj dob i treća, u 65. godini, nalaze se u trenutku rekapitulacije svog života. Svaka od njih ima svoj problem, svoju priču, svoj način borbe sa životom u okruženju koje je dominantno muško”, saopštili su ranije iz CNP-a.

Uloge u toj predstavi povjerene su: Anđeli Marunović, Srđanu Grahovcu, Stevanu Radusinoviću, Gorani Dragašević, Žaklini Oštir, Jeleni Nenezić, Dejanu Đonoviću, Ani Vučković, Zoranu Vujoviću, Lazaru Dragojeviću, Davoru Dragojeviću, Varji Đukić, Izudinu Bajroviću, Aleksandru Gavraniću, Jovani Brnović, Mini Mićović, kao i studentkinjama Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja: Radmili Škuletić, Andrei Drašković i Kristini Mrkić.

Dramaturg predstave je Stefan Bošković, scenograf Lazar Bodroža, a kostimografkinja Lina Leković. Za koreografiju je zadužena Julija Milačić Petrović Njegoš, za muziku Mate Matišić, dok je izvršna producentkinja Nela Otašević.

Večeras “Bog masakra” na sceni “Studio”

Predstava “Bog masakra” Kraljevskog pozorišta Zetski dom, koju je po tekstu Jasmine Reze režirao Siniša Evtimov, biće izvedena danas u CNP-u u 20 časova, na sceni “Studio”.

“U tekstu Jasmine Reze dva bračna para pokušavaju da riješe sukob njihovih sinova, počevši susret u upadljivo tolerantnom i civilizovanom tonu. Drama sa elementima satire pokazuje da zapadno društvo, koje osuđuje svaki oblik fizičkog i verbalnog nasilja, insistirajući na osmijehu, političkoj korektnosti, pacifizmu i svemu demokratskom, kada se razgovor razbukti, svodi ove vrijednosti samo na praznu formu, pokazujući dvoličnost, odsustvo ljudskosti i u teoriji, toliko omraženu agresiju”, navodi se u saopštenju.

Iz predstave “Bog masakra”
Iz predstave “Bog masakra”foto: Duško Miljanić

U predstavi igraju: Marija Labudović, Jelena Đukić, Omar Bajramspahić i Vule Marković.

Bonus video: