Duh minulog vremena i lik jednog hroničara

Krajem prošle godine objavljena knjiga “Čiča Ilija N. Zlatičanin - Hronika podgoričkog vremena” autora Zlatka Zlatičanina

7997 pregleda 1 komentar(a)
Djela Ilije Zlatičanina u knjizi, Foto: Privatna arhiva
Djela Ilije Zlatičanina u knjizi, Foto: Privatna arhiva

Knjiga “Čiča Ilija N. Zlatičanin - Hronika podgoričkog vremena” čiji je autor Zlatko V. Zlatičanin, potomak znamenitog Podgoričanina, objavljena je prošle godine u izdanju “Unireksa” kao lukzusno izdanje i vrijedno pisano svjedočanstvo na skoro 500 stranica.

Detalj iz knjige: Špiro Mugoša, Ljubo Samadžić i Čiča Ilija Zlatičanin
Detalj iz knjige: Špiro Mugoša, Ljubo Samadžić i Čiča Ilija Zlatičaninfoto: Privatna arhiva

Recenzent knjige, publicista Danilo Burzan primijetio je da do sada Ilija Zlatičanin nije bio temeljno izučavan, već je jednim dijelom bio gotovo i zaboravljen, pa je doprinos ove knjige višeslojan.

foto: Jelena Kontić

“Takođe od značaja je da ova knjiga korespondira uopšte sa multikulturom grada i sredine ondašnje Podgorice kao multikulturalne sredine sa dominantnim življem koje živi u slozi. Studijom jednog vremena, ova monografska knjiga baca novo svjetlo na ondašnju Podgoricu, pa svojom specifičnošću upotpunjuje celokupan sadržaj u Podgorici i njenom istorijatu. Knjiga vrvi od činjenica, ujedno je dokumentovana hronika jednog vremena”, zabilježio je Burzan i primijetio da su ovakve knjige na ovim prostorima rijetke.

Detalj iz knjige
Detalj iz knjigefoto: Privatna arhiva

Autor kome je Ilija V. Zlatičanin predak (stric njegovog oca) zapisao je da je osjećao dug i obavezu da mu se kao potomak donekle oduži, “u onoj mjeri u kojoj se on odužio svojoj Podgorici koja se, nažalost, u pravoj mjeri nije odužila njemu”.

Iz knjige: autor kod table ulice svog pretka
Iz knjige: autor kod table ulice svog pretkafoto: Privatna arhiva

“Ako sami ne cijenimo prošlost nećemo znati da cijenimo ni budućnost pa ni sadašnjost neće opravdati ni jedno ni drugo ako se zanemaruje ovo prvo”, smatra autor Zlatičanin i dodaje:

“Pišući ovu knjigu nerijetko sam se nalazio pred dilemom šta zapravo želim da postignem, kako da završim, kakav utisak da ostavim na čitaoca i sredinu, znajući pritom da se knjiga piše isključivo sa razlogom da je ipak neko i pročita i da ostaje trajno kao pečat jednog vremena, što je bila moja osnovna svrha... Ako sam barem dijelom uspio u tome, to je za mene satisfakcija”, ističe Zlatičanin.

Iz knjige: Ulica Slobode u Podgorici
Iz knjige: Ulica Slobode u Podgoricifoto: Jelena Kontić

Njegov predak je, kaže, ličnost koja je igrala važnu ulogu u nekadašnjoj Podgorici, bio svjedok jednog teškog bremenitog vremena gdje kultura nije bila baš na zavidnom nivou... Povezujući okolnosti i život u tadašnjoj Podgorici sa radom i djelom Ilije Zlatičanina, uz razne vrijedne fotografije, svjedočanstva, istorijske činjenice i priče, ali i sa rječnikom manje poznatih riječi - arhaizama, turcizama, te uz brojna značajna imena, knjiga predstavlja istovremeno i hroniku i monografiju, jednako Ilije Zlatičanina i grada u kojem je živio...

Ilija N. Zlatičanin u monografiji
Ilija N. Zlatičanin u monografijifoto: Privatna arhiva

“Duh jednog davno minulog vremena pokušao sam da kroz ovaj svoj rad približim liku hroničara, kroz njegov književni opus, u diskursu njegovog značaja u kulturi, muzici, pisanju drama, a iznad svega njegov je nezaobilazni značaj kao horovođe i dirigenta u nikšićkom Zahumlju, od osnivanja 1898. godine... Može se reći da je on svojim radom ostavio jednu važnu hrestomatiju u zapisima sredine u kojoj je živio”, zabilježio je autor.

Drame Ilije Zlatičanina u knjizi
Drame Ilije Zlatičanina u knjizifoto: Privatna arhiva

Akademik, prof. dr Božidar Šekularac dodao je da knjiga doprinosi afirmaciji Podgorice i njene prošlosti.

“Vrvi od činjenica, podataka i citata, obiluje vrijednim fotografijama stare Podgorice, novinskim tekstovima koji su objavljivani i publikovani u dnevnim listovima u nastavcima iz literarnog stvaralaštva Ilije Zlatičanina, čime je on u stvari, kao sudionik tog vremena, nesumnjivo jedna hronika tog vremena u svom sakupljačkom radu, kako su ga i nazivali - podgoričkim Vukom Karadžićem”, piše on.

Recenzent Danilo Burzan dodao je da je autor “svojom autentičnošću unio i dio sebe samog jer to je i sama odlika ovog zapaženog kulturnog pregaoca poslenika kulture i pisane riječi”.

Detalj iz knjige
Detalj iz knjigefoto: Privatna arhiva

“Ujedno, ova knjiga je jedna, može se sa sigurnošću reći, svojevrsna monografska ispovijest o Podgorici i Podgoričanima. Pisana je toplo i iskreno srcem, a sadrži obilje činjenica za koje se manje više znalo, a iznad svega bogata je slikovitošću slika stare Podgorice... Oživljava prošlo vrijeme kroz sliku i riječi i približava davno minulo vrijeme čitaocima na specifičan način jednim opštim životopisom događaja”, primijetio je Burzan.

Bonus video: