Tragač koji istražuje razne mogućnosti slikarstva

Predstavljena monografija posvećena Branislavu Banu Sekuliću

2344 pregleda 0 komentar(a)
Sa promocije monografije, Foto: MSUCG
Sa promocije monografije, Foto: MSUCG

Monografija posvećena Branislavu Banu Sekuliću, jednoj od krucijalnih slikarskih persona crnogorske istorije umjetnosti 20. i 21. vijeka, kako ga je okarakterisala istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković, predstavlja presjek umjetnikovog višedecenijskog raskošnog stvaralaštva, pruža uvid u bogatstvo izraza i uzvišenost nasljeđa koje ostavlja budućim generacijama.

Kako i dolikuje, luksuzno, dvojezično izdanje na oko 250 stranica, predstavljeno je u utorak veče u Podgorici, pred brojnom publikom iz branše umjetnosti u Dvorcu Petrovića Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore (MSUCG), koji je i izdavač. Sekulić je na promociji istakao zadovoljstvo monografijom koja je, kaže, ispala tačno onako kako je i zamišljao.

Branislav Bane Sekulić, Bane Sekulić, Branislav Sekulić
foto: MSUCG

“I sam sam se začudio da je prošlo 50 godina od kada sam počeo ozbiljnije sa slikarskim stvaranjem, a ovo je jedan od načina da sagledam sve što sam tokom tog perioda napravio. S obzirom na to da nemam skoro pa nijednu sliku u svom vlasništvu, jer su sve u nekim kolekcijama, smatram da je ovo, kao i izložba, jedan od načina da ponovo sagledam ono što sam stvorio i da nekako svedem sebe u svemu tome. Monografija je, naravno, trag koji će ostati iza mene, a da nema nje, ja kao da nisam ni postojao”, rekao je Sekulić medijima nakon promocije.

Ovo je prva monografija posvećena njemu, ali i prvi izdavački poduhvat MSUCG. Urednica je Maja Dedić, koja je i kustoskinja Sekulićeve retrospektivne izložbe koja je u MSUCG otvorena do 26. januara. Moderatorka promocije i portparolka MSUCG Hristina Bošković kazala je da se u monografiji nalaze tekstovi “Magični kaleidoskop mikrokosmosa” Ljiljane Zeković, “Slikarstvo tišine” Petrice Duletić i “Jasna uzvišena pozicija” Mladena Lompara, fotografije Jovane Vujanović, Duška Miljanića, Lazara Pejovića, Radoja Jovanovića i Dejana Kalezića, a pored urednice, na realizaciji izdanja radile su i Danica Bogojević, Anja Marković i Teodora Nikčević.

Sa promocije
Sa promocijefoto: MSUCG

“U mom tekstu u Monografiji istakla sam okvirne reference kojima sam akcenat stavila na Sekulićevo magično transponovanje realnosti u fantastične vizije, likovno definisane kaleidoskopom - optičkim panoptikumom, raskošnih kompozicijskih struktura, kojima daje jedinstvenu i neponovljivu fizionomiju zavičajnom mikroprostoru, Mediteranu koji predstavlja umjetnikov višedecenijski dominantan emotivni, duhovni i likovni tezaurus”, kazala je Zeković.

Duletić je rekla da je “iz umjetnikove lične i slikarske biografije vidljivo da pripada grupi tragača, te da svojim mijenama istražuje razne mogućnosti slikarstva na području tehnike, boje, svjetlosti i kompozicije”.

“Sekulić je, svojim slikarstvom, dao na znanje likovnoj javnosti da je ogroman dio onoga što je naučio, saznao i osjetio, sažeo i usmjerio u suvislo, nepredvidljivo, maštovito, halucinantno i zapanjujuće slikarstvo”, rekla je Duletić i dodala da “u sfumatima njegovih slika ima slutnji o istinama sa druge strane našeg bitisanja”.

Monografijom koja predstavlja ličnost i djelo slikara, profesora Bana Sekulića doajena crnogorske savremene umjetnosti i likovnog pedagoga, na dostojan način je obogaćena antologijska, stručna i teorijska misao i praksa savremene crnogorske umjetnosti, ocijenila je Zeković.

Bonus video: