“Jer je bio mrak”

Dokle je, u međuvremenu, od maja naovamo, gospođa Vujadinović stigla s izradom novog DUP-a “Zabjelo - Ljubović” - ne znamo - niti sam primijetio da se iko sjetio da je pita...

12918 pregleda 6 komentar(a)
Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac i predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović, Foto: podgorica.me
Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac i predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović, Foto: podgorica.me

Knjigu piše prof. dr Injac Olivera (Crna Gora, Glavni grad Podgorica, gradonačelnica), a na ruke dr Borovinić Bojović Jeleni (Skupština Glavnog grada, predsjednica)...

Pa kaže:

“U vezi sa Vašim dopisom, broj taj i taj, od 3. avgusta 2023. godine, kojim ste dostavili (boldovano) Prijedlog odluke o stavljanju van snage Odluke o stavljanju van snage Odluke o izmjenama i dopunama Detaljnog urbanističkog plana “Zabjelo - Ljubović” u Podgorici (“Sl. list Crne Gore - Opštinski propisi”, broj 39/2020, od 6. novembra 2020. godine), radi davanja mišljenja, koristim priliku da Vas informišem sljedeće:

Osporena Odluka (Odluka koja se dovodi u pitanje - koja se osporava, preciznije - op.a.) je donešena u cilju sprječavanja dalje devastacije prostora u okviru DUP-a “Zabjelo - Ljubović” - Izmjene i dopune (“Sl. list Crne Gore - Opštinski propisi”, broj 19/09) nastale više ili manje dosljednom primjenom ovog planskog dokumenta”.

I sad se mi pitamo, s punim pravom, gdje je bio Sveto Gavrov, znameniti crnogorski planer i urbanista - aktuelni predsjednik Savjeta za reviziju Prostornog plana Crne Gore - domovine naše mile - a ujedno i aktuelni predsjednik Savjeta za reviziju planskih dokumenata - te davne 2009. godine, početkom juna, kada su odbornici u Skupštini PG donijeli notorni DUP “Zabjelo - Ljubović”, Izmjene i dopune, u Podgorici?

Da li je moguće, pitamo se mi (kao), da se u vrijeme izrade i donošenja pomenutog planskog dokumenta, koncem dvijehiljaditih godina, nije našao niko u cijeloj Crnoj Gori - kolika je - ko bi, pozivajući se na lični i profesionalni integritet, upozorio i stručnu i laičku javnost na očigledne manjkavosti tog planskog dokumenta? Na manjkavosti koje su rezulturale, ponoviću, “devastacijom prostora (...) više ili manje dosljednom primjenom ovog planskog dokumenta”.

O imperativima koji su uslovili da pomenuti planski dokument propisuje upravo to što je propisivao - a propisivao je neshvatljivo gomilanje BRGP na malom prostoru - nekom drugom prilikom.

“Više”, veli, “ili manje dosljednom...”.

Znamo li, barem, ko je - imenom i prezimenom - dao pozitivno mišljenje na Nacrt DUP-a “Zabjelo - Ljubović”, Izmjene i dopune, PG - što je bio presudni korak u procesu koji je rezultirao donošenjem tog planskog dokumenta u Skupštini PG?

Ko je, dakle, taj pojedinac ili pojedinka i ispred kojeg organa?

Ne možemo sve prebaciti na mrske nam - tzv. Čačane...

***

Prilikom davanja mišljenja na dopis gospođe Borovinić Bojović, gospođa Injac se poziva na (stručno) mišljenje gospođe arh. Duške Mačić, dipl. ing. - u svojstvu v.d. glavne PG arhitektice - o DUP-u “Zabjelo - Ljubović”, Izmjene i dopune, u PG - u kojem stoji, citiram:

“Riječ je o planskom dokumentu koji karakteriše loš međusobni odnos osnovnih urbanističkih parametara (indeksi zauzetosti i izgrađenosti, spratnost, građevinske linije) i čija je primjena dovela do niza negativnih posljedica po prostor i kvalitet životnog komfora sa svih aspekata. Izgradnja regulisana ovim planom rezultira nedovoljnim rastojanjem između objekata, što dovodi do loše insolacije, aeracije (prozračivanja - op.a.), umanjenja stepena privatnosti i bezbjednosti kao i loših vizura”.

Duška Mačić, vd. glavne gradske arhitektice
Duška Mačić, vd. glavne gradske arhitekticefoto: podgorica.me

Imajući u vidu da je dopis gospođe Borovinić Bojović ka gospođi Injac datiran 3. avgusta 2023. godine, te da je gospođa Injac odgovorila na dopis već narednog dana - 4. avgusta - pretpostavljam da gospođa Mačić nije imala dovoljno vremena za sadržajniju stručnu analizu spornog - osporenog, pardon - planskog dokumenta - što bi se imalo odnositi, između ostaloga, i na problem nelegalno podignutih objekata u obuhvatu istog - s naglaskom upravo na notornoj Lameli “C”.

Dakle, ne samo što imamo planski dokument, “više ili manje dosljednom primjenom” kojega je nesumnjivo dat podsticaj (zakonitoj) devastaciji prostora - “lako potrošnog i nepovratnog resursa”, što je u svakoj prilici volio da naglasi Branimir Gvozdenović, ministar uređenja prostora i zaštite životne sredine u vrijeme kad je donijet pomenuti planski dokument - već imamo i značajna odstupanja (prekoračenja) od parametara datih tim nevjerovatnim planskim dokumentom - a imamo, povrh svega - i nelegalnu gradnju u skoro pa nevjerovatnom obimu.

Ako mi ne vjerujete, pitajte Micu Kanu (NVU Ko ako ne Mica Kana i sedam Kanica, arhitektica mladih) - a ja bih vas, u svoje ime, podsjetio na član 3, stav 2, aktuelnog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, koji kaže, citiram:

“U cilju ostvarivanja načela iz stava 1 ovog člana (stav 1 se odnosi na načela - 10 komada - na kojima se zasnivaju planiranje i izgradnja - op.a.) organi državne uprave, organi lokalne samouprave, organi lokalne uprave, organizacije i druga pravna lica dužni su da međusobno sarađuju u poslovima planiranja i izgradnje.”

I sad se mi pitamo, kao, da li su organi, organizacije i druga pravna lica međusobno sarađivali po pitanjima vezano za procese izrade, donošenja i sprovođenja DUP-a “Zabjelo - Ljubović”, Izmjene i dopune, PG - ili pak nijesu sarađivali - što je vrlo teško procijeniti - jer je, kao u onoj dječjoj pjesmici o mački koja nije znala da li je (ili nije) progutala miša - bio mrak - i još uvijek je mrak - a kada će svanuti, ne znamo...

***

Pretpostavljam da vam je već muka, kao i meni, na sam pomen DUP-a “Zabjelo - Ljubović”, Izmjene i dopune, PG - i zato bih se osvrnuo, prije nego što definitivno stavim tačku na ovu neveselu pričicu, na još jedan (jedini) momenat...

Naime, na 53. sjednici, održanoj 18. maja prošle godine, (bivša) Vlada CG je, između ostaloga, donijela i “Odluku o izradi Detaljnog urbanističkog plana “Zabjelo - Ljubović” u Glavnom gradu - Podgorica”, a usput je donijela i “Odluku o određivanju rukovodioca izrade i visini naknade za rukovodioca i stručni tim za izradu (pomenutog - op.a.) DUP-a”.

Pa veli:

“Prethodni DUP je nakon brojnih analiza (koje nijesam uspio da iskopam - a nije da se nijesam trudio - i to svojski - op.a.) stavljen van snage u cilju njegovog preispitivanja (preispitivanja!? - interesantna formulacija - op.a.) kako ne bi došlo do ugrožavanja javnog interesa daljom realizacijom planiranih sadržaja (ne veli što ćemo sa javnim interesom koji je već ugrožen - op.a.), koja bi dovela do značajno veće izgrađenosti, broja stambenih jedinica i stanovnika.”

I još veli da je za “rukovodioca izrade DUP-a određena Miroslava Vujadinović (direktno - op.a.), a naknada rukovodiocu i stručnom timu utvrđena je u ukupnom iznosu od 22.000 eura”.

A dokle je, u međuvremenu, od maja naovamo, gospođa Vujadinović stigla s izradom novog DUP-a “Zabjelo - Ljubović” - ne znamo - niti sam primijetio da se iko sjetio da je pita...

Bonus video: