Nikola Marković na izložbi u Berlinu

Grupna postavka “Eho malih stvari” otvorena je do trećeg marta u galeriji “Subject. Object”

1579 pregleda 0 komentar(a)
Foto: privatna arhiva
Foto: privatna arhiva

Crnogorski akademski umjetnik Nikola Marković predstavlja se na izložbi “Eho malih stvari” (Echo der kleinen dinge), koja je otvorena u galeriji “Subject. Object” u Berlinu u Njemačkoj.

U pitanju je grupna postavka na kojoj se zajedno sa Markovićem predstavljaju i: Džordž Vajs, Jens Hunger, Andrea Imveh, a otvorena je za posjetioce do trećeg marta.

Marković se decenijama već uspješno predstavlja publici širom svijeta, a ponajviše u Njemačkoj gdje godinama radi na osnivanju muzeja savremene umjetnosti posvećenog najmlađoj dobi - AMoC ili Art Museum of Childhood. Na njegovim djelima dominiraju upravo motivi djetinjstva, a veoma je uspješan i zapažen njegov ciklus “Silence of Future Childhood” koji se sastoji iz dvije izlagačke cjeline “Untitled Toys” i “Troubled Letters/Journey to the Future”.

Nikola Marković
foto: Promo

Služi se raznim umjetničkim tehnikama, ponajviše onima skulptorskog karaktera gdje radi u metalu i bronzi, a tu su i crteži, mozaici, asamblaži, kao i prostorne instalacije, sve najčešće povezane temom lutki, igračaka i njihovih simbola.

Za svoj rad kaže da je “jedna duboko proživljena molitva o istini čovjeka pred pozornicom samog njegovog nastanka”.

“Radi se o tegobama savremenog ljudskog trajanja i smisla njegovog odnosa ka prirodi, životu i suštini našeg postojanja. Duboko vjerujem da je upravo u djetinjstvu ta naša istina najvidljivija i najiskrenija u odnosu na sve ove navedene pojavnosti. Baš zato svoju umjetnost i vidim kao zapise koji ubjedljivo svjedoče ta naša najranija sjećanja. Kao takvi, oni su dokumenti koji čuvaju zaboravljene istine i vrijednosti u kojima smo odrastali i koje smo potisnuli duboko ispod onih ustaljenih navika svakodnevnog života i rada kojima smo sve više okupirani. Zato je ta moja umjetnost jedna spontana kreativna igra istine u kojoj nikad nema gubitnika, već koja poziva sve da otkrivaju, čuvaju i reanimiraju one suštinske vrijednosti koje djetinjstvo ima za svakoga od nas”, rekao je Marković o svom radu u jednom od intervjua Vijestima.

J. K.

Bonus video: