Svečanost u čast Voja Stanića

Događaj će biti upriličen sjutra u 13 časova u Podgorici, u galeriji Art, a izložba djela iz kolekcije JU Muzeji i galerije Podgorice i dokumentarni film urednice Mirsade Sredanović otvoreni su za javnost do kraja februara

3583 pregleda 29 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Povodom stotog rođendana akademika i jednog od najznačajnijih savremenih crnogorskih umjetnika Voja Stanića, JU Muzeji i galerije Podgorice, u saradnji sa Narodnim muzejom Crne Gore, Udruženjem likovnih umjetnika Crne Gore (ULUCG) i Radio-televizijom Crne Gore (RTCG) sjutra organizuju svečani događaj u Galeriji Art, u Podgorici, u 13 časova.

Tim povodom biće prikazana umjetnička djela iz kolekcije JU Muzeji i galerije Podgorice i emitovan dokumentarni film urednice Mirsade Sredanović, iz serijala Likovna umjetnost Crne Gore, koji je RTCG digitalizovala specijalno za ovu priliku.

O Stanićevom liku i djelu na svečanosti će govoriti kustos-istoričar umjetnosti Miloš Marjanović ispred Narodnog muzeja Crne Gore, predsjednica ULUCG Svetlana Dragojević, umjetnik Nikica Raičević, direktor Televizije Crne Gore Milan Knežević i rukovoditeljka muzejskog sektora, istoričarka umjetnosti u Muzejima i galerijama Podgorice Ljiljana Karadžić.

Izložba i film se mogu pogledati do kraja februara.

Istaknuti umjetnik Vojislav Vojo Stanić, slikar i vajar, rođen je u Podgorici 1924. godine. Diplomirao je vajarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1951. godine. Godine 1958. predavao je na Umjetničkoj školi u Herceg Novom; iste godine postavljen je za profesora VPŠ - Odsjek za likovno vaspitanje. Učesnik je NOB-a.

“Pripada plejadi korifejskih stvaralaca, koji su svojim djelom i ukupnim stvaralačkim angažmanom postali međaši u istoriji likovnih umjetnosti i Crnu Goru uveli u savremene jugoslovenske, a time i evropske likovne tokove”, navodi se u saopštenju.

Spomenik Jovanu Tomaševiću u Titogradu/Podgorici, koncipiran u lapidarnoj formi i realizovan stilskom čistotom, jedna je od najoriginalnijih spomeničkih skulptura u Crnoj Gori i njegovo najznamenitije vajarsko djelo. Imao je brojne samostalne izložbe u evropskim i svjetskim metropolama (Beograd, Rim, Zagreb, Berlin, Vašington, Moskva, Prag, London, Oslo, Budimpešta, Peking, Šangaj, Dubai, Monako, Njujork, Venecija - XLVII Venecijanski bijenale).

Učestvovao je na mnogim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Redovni je član CANU, DANU, kao i Matice crnogorske i Crnogorskog PEN centra. O njegovom djelu napisano je više monografija. Dobitnik je prestižnih nagrada i priznanja, a stekao je i status istaknutog kulturnog stvaraoca 2010. godine.

J. K.

Izložba i film se mogu pogledati do kraja februara

Bonus video: