Radijacija na nevene i slučaj porodice

Predstava “Atomsko cvijeće” izvedena druge večeri Makada

2506 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz predstave, Foto: Damir Murseljević
Scena iz predstave, Foto: Damir Murseljević

Tjeskobna i mučna porodična drama “Atomsko cvijeće” izvedena je druge večeri Manifestacije kamernih dramskih ostvarenja Makado u utorak veče u Podgorici ostavljajući na publiku snažan utisak koji izaziva dubinski muk, jezu, ali i empatiju.

Sjajan autorski trio čine mlade crnogorske glumice Jelena Đukić, Marija Đurić i Anđelija Rondović koje su svojom uvjerljivom i organskom igrom zavriijedile glasan aplauz publike u sali Dodest.

Zanimljiva i dimanična porodična drama govori o posesivnoj majci koja pokušava da nađe zajednički jezik sa kćerkama tinejdžerkama, navodi se u opisu... No, utisak je da se posesivna, ozlojeđena i samoživa, ali i duboko nesrećna i sopstvenim životom (is)frustrirana majka ni ne trudi da pronađe zajednički jezik sa svojim, posve različitim, kćerkama.

Atomsko cvijeće
foto: Damir Murseljević

Iako bi se na prvi pogled reklo da drama nastala po tekstu “Uticaj gama zraka na sablasne nevene” Pola Zindela tematski ne korespondira sa crnogorskim društvom i porodicom kao osnovnom ćelijom, te okolnostima i aktuelnim trenutkom, ona je dubinski vezana za srž onoga što patrijarhat predstavlja, onoga što je manjak razumijevanja i šum u komunikaciji, dok istovremeno tretira i specifičan sociološki fenomen u odnosu sredina-majka-kćerka.

Pitanje kako sredina utiče na pojedinca, te koliko najbolje namjere roditelja mogu da budu toksične i opasne po dijete, odnosno individuu, djeluje ekvivalentno pitanju kako koja količina radijacije na biljku (u ovom slučaju na neven) utiče na korijenje, a zatim i na rast, listove, cvjetove i okolinu... Kako se izvući iz živog blata, zečije jazbine i tunela beznađa kada naizgled izlaza nema i kada su prognoze pesimistične, a razumijevanja i nema, pitanja su bez konkretnog odgovora, ali sa smjernicama koje glumice iznose u svojim replikama i na primjerima likova koje tumače.

Služeći se snažnim glumačkim sredstvima, uz minimalističku scenografiju i svakodnevne kostime, glumice na publiku prenose unutašnju tenziju i preispitivanja likova koje tumače budeći saosjećanje i krhkost. Možda djeluje da bi priča o ambicioznom roditelju koji svoje (ne)ispunjene ciljeve projektuje na dijete bila bliža prosječnom gledaocu, ali sa druge strane, ova jaka incenacija podsjeća i opominje na razne vrste ličnih, porodičnih i društvenih deformiteta. Iako bez elemenata komedije, poznate situacije i floskule mame smijeh prisutnih, potvrđujući da je u pitanju drama koja ipak jeste uvijek i svuda aktuelna.

Hrabar izbor teksta za koji je Zindel svojevremeno dobio Pulicerovu nagradu, pristup temi i djelu, a prvenstveno sami način igre, svjedoči potencijalu koji glumice nose u sebi i potrebi da ih crnogorsko društvo spozna, a publiku svojim sadržajem podsjeća koliko je važno nekome dozvoliti da bude važan, a kamoli učiniti ga važnim, pružiti podršku i osnažiti.

Bonus video: