Veče posvećeno Živku Nikoliću u Zeti

Program će biti upriličen sjutra u KIC-u “Zeta” u 19 časova, a o čuvenom sineasti govoriće Branko Baletić i Dubravka Drakić

3511 pregleda 6 komentar(a)
Foto: promo
Foto: promo

Filmsko veče posvećeno velikom jugoslovenskom i crnogorskom filmskom, televizijskom reditelju i scenaristi Živku Nikoliću biće održano sjutra u Zeti, u Kulturno-informativnom centru (KIC) “Zeta” u 19 časova, a u okviru manifestacije “Februarski dani kulture” koje organizuje ta javna ustanova.

O životu i stvaralaštvu reditelja Živka Nikolića govoriće eminentni crnogorski filmski i televizijski reditelj Branko Baletić i čuvena glumica Dubravka Drakić.

“Nikolić je za sobom ostavio veliki trag koji je značajan ne samo za crnogorsku i jugoslovensku, već i za evropsku kinematografiju. Ovog reditelja brojnih dokumentarnih i igranih filmova, širi krug gledalaca pamtiće po mnoštvu izuzetnih filmskih i televizijskih ostvarenja, dok će ga kritika zapamtiti kao najsamosvojnijeg i najoriginalnijeg autora”, naveli su u najavi iz KIC-a “Zeta”.

Nagrade i svjetsku slavu Nikolić je stekao filmovima “Beštije”, “Jovana Lukina”, “Ljepota poroka”, “Smrt gospodina Goluže”, “Čudo neviđeno”, “U ime naroda”, kao i serijama “Đekna još nije umrla”, “Oriđinali” i komedijom “To kad uvati ne pušta”.

Dobitnik je velikog broja nagrada na regionalnim i svjetskim festivalima, među kojima je i najveće državno priznanje Crne Gore, Trinaestojulska nagrada. Na festivalu jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog filma dobio je Povelju za životno djelo.

Bonus video: