Premijera za jubilej Zetskog doma

Predstavom “Stub soli” koja će biti izvedena večeras, Kraljevsko pozorište obilježava 140 godina od postavljanja kamena-temeljca

2731 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Kraljevsko pozorište Zetski dom sa Cetinja danas obilježava 140 godina od postavljanja kamena-temeljca i to na najbolji način, kako i dolikuje najstarijem državnom teatru, premijerom nove predstave “Stub soli”, večeras u 20 časova, a repriza sjutra veče u istom terminu.

Dramu Aleksandra Radunovića režirao je bugarski reditelj Javor Gardev, a u njoj igraju: Jelica Vukčević, Jelena Laban, Vule Marković, Ana Vujošević i Dejan Ivanić. Scenograf je Nikola Toromanov, dok je za kostim zadužena Lina Leković, a za kompoziciju Nina Perović. Dramaturgiju potpisuje Rajko Radulović, a reditelju je asistirao Damjan Pejanović.

“Inicijalna ideja za nastanak dramskog teksta ‘Stub soli’ potekla je iz zapitanosti o prirodi zla u čovjeku, te iz potrebe da se pozabavim fenomenom ljudske predisponiranosti za destrukciju svake vrste koja dominantno oblikuje ljudsku istoriju, od nastanka do današnjih dana”, zapisao je autor teksta ranije.

Radunović je podsjetio na priču o Sodomi i Gomori koja mu je poslužila kao određeni motiv.

“Vjerujem da mnogi znaju priču o uništenju Sodome i Gomore u kojoj se, između ostaloga, govori i tome kako je Bog ženu koja se, uprkos zabrani, okrenula da bi vidjela uništenje tih gradova pretvorio u Stub soli. Učinilo mi se da bi taj motiv mogao biti zgodna metafora za ono u što se pretvaramo dok svjedočimo užasima koji se dešavaju na planeti - trenutno su u fokusu dva velika sukoba i, koliko vidimo, mnogi su involvirani na način što navijaju da uništenje bude što veće. Pripremajući se za pisanje sam shvatio da želim da se pozabavim ljudima koji su izloženi takvim fenomenima, vjerujući da ogromnom broju ljudi nakon nekog vremena postane svejedno jer bi u u suprotnom poludjeli. Čini mi se da u komadu zapravo bavim onima kojima je draže da polude”, rekao je Radunović.

On je dodao i da u njegovom komadu nema direktnih političkih aluzija, mada vjeruje da će se iz podteksta čitati prostor u kojem je tekst nastajao.

“U suštini, mene interesuje čovjek i to može biti neko iz Crne Gore, Rusije, Amerike, Mongolije, od bilo kuda, jer nam je suština ista. Pored toga, pokušao sam se pozabaviti još jednim, za mene veoma važnim pitanjem: da li čovjek postaje čovjek tek kada ubije?”, kazao je.

Reditelj Javor Gardev je rekao da je uživao u procesu i izrazio zadovoljstvo saradnjom sa glumcima Zetskog doma, a svoj boravak na Cetinju nazvao je svojevrsnim umjetničkim rezidencijalnim boravkom.

Gardev je poznati i uspješni bugarski reditelj sa bogatim iskustvom u pozorišnoj i filmskoj režiji, a osim pozorišne režije magistrirao je i na Filozofskom fakultetu u Sofiji.

Bonus video: