Festival mladih umjetnika najavljuje dobar program i provod

Pozorišne predstave, KKN, tehno i rok muzika, ali i Crnogorski orkestar mladih, stižu u Podgorici na prvo izdanje regionalnog festivala koji će biti održan 23. i 24. februara

2681 pregleda 28 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Prvo izdanje regionalnog Festivala mladih umjetnika biće održano 23. i 24. februara u Podgorici, u Vojnom hangaru u Zagoriču, a u organizaciji i produkciji Udruženja mladih umjetnika Crne Gore.

Tokom trodnevnog događaja publika u Podgorici biće u prilici da uživa u pozorišnim predstavama, koreodrami, tehno i rok muzici, Crnogorskom orkestru mladih koji je za ovu priliku pripremio nesvakidašnji program, a najavljen je i popularni alternativni rok bend “Kanda Kodža i Nebojša”, ili KKN.

Festival mladih umjetnika
foto: Promo

“Festival mladih umjetnika je regionalna manifestacija, razonodnog karaktera. Manifestacija je rasterećena od ambicije i nema unaprijed isplaniranu perspektivu. Želja nam je da se vratimo prostom zabavljanju, a festival predstavlja jedan širi poligon za igranje u kojem je sve dozvoljeno”, kazao je u razgovoru za “Vijesti” Igor Pejović, violinista i predsjednik Udruženja mladih umjetnika Crne Gore.

Bogat i interesantan program čine žanrovski i stilski različiti umjetnički izrazi i formati. Portparol festivala koji se potpisuje kao “Angelo”, “Vijestima” je najavio repertoar koji će u petak u 21 čas otvoriti predstava “Psihoza u 4.48h”, reditelja Nemanje Mijovića. Gostovanje predstave ranije je u razgovoru za “Vijesti” najavio i glumac Ognjen Mićović koji u njoj igra. U pitanju je inscenacija posljednjeg djela Sare Kejn, u kojoj, pored Mićovića igraju i glumice Marta Šćekić i Nina Perge.

Crnogorski orkestar mladih nastupa u dva časa ujutru
Crnogorski orkestar mladih nastupa u dva časa ujutrufoto: Promo

“Prvog dana nas očekuje predstava ‘Psihoza u 4.48h’ mladog reditelja Nemanje Mijovića, koja će zbog velikog interesovanja biti izvedena i u subotu 24. februara u 20 časova. Predstava obrađuje bitnu temu sa kojom ćemo otvoriti festival, a to je pitanje suicida. Sam koncept predstave je osmišljen tako da barem tokom trajanja budemo prisutni, jedni sa drugima. Nakon predstave očekujemo Anu Rs, koja dominira evropskom scenom elektronske muzike. Odmah nakon njenog nastupa u dva sata ujutru, koncert će održati Crnogorski orkestar mladih”, najavljuje Angelo.

Igor Pejović dalje otkriva repertoar koji je Crnogorski orkestar mladih pripremio za tu priliku a koji je, ističe on, namijenjen mladima.

'Psihoza u 4.48' otvara festival
"Psihoza u 4.48" otvara festivalfoto: Promo

“Moj vrlo skromni doprinos Festivalu jeste koncert Crnogorskog orkestra mladih koji će biti održan nakon tehno talasa, oko dva sata izjutra. Izvešćemo kompoziciju Max Richtera ’Četiri godišnja doba’, koja je savremena obrada Vivaldijevih godišnjih doba, skrojena po mjeri savremenog muzičkog ukusa. Ovo je pokušaj da se klasična (umjetnička muzika) oživi, i postane dio uobičajenog života, a da ne izgubi ništa od svoje suštine, već naprotiv, da odbaci višak kako bismo zajedno došli do njene osnovne vrijednosti. Ovakav program jeste namijenjen novoj generaciji, ali je i stara pozvana da navije budilnik i odsluša koncert”, poručuje Pejović.

Posjetioci Festivala mladih umjetnika narednog dana imaće priliku da gledaju koreodramu “Vrpca” autorke i glumice Aleksandre Arizanović iz Beograda, a tu je i nekoliko lokalnih bendova.

Festival mladih umjetnika
foto: Promo

“Aleksandra i Jelica Arizanović dolaze da u Podgorici, kako kažu, svojom koreodramom sa nama proslave ljubav i život. Mladi kreativni momci i njihov bend ‘Petrikor’ iz Podgorice, nudi svom gradu dio rok zvuka koji će krasiti drugu festivalsku noć. Zatim, tu je i još jedno pojačanje iz Podgorice koje stiže od benda ‘Pojačano prisustvo’”, otkriva Angelo.

Posebno interesovanje sigurno će zavrijediti i bend KKN koji je prilikom dosadašnjih nastupa u Crnoj Gori uvijek privlačio veliki broj publike.

“Prvi headlineri subotnje noći muzička grupa ‘Kanda, Kondža i Nebojša’ i ‘Turbo trans turisti’ koji nam dolaze iz Beograda. Biće nam zadovoljstvo da se okupimo 23. i 24. februara, u vojnom hangaru u Zagoriču, i prisustvujemo nečemu svježem i novom na kulturnoj sceni”, dodaje portparol festivala.

Festival mladih umjetnika
foto: Promo

Organizatori ističu da će biti organizovan besplatan prevoz iz Nikšića i Bara, kao i da je ulaz na festival besplatan. Sve dodatne informacije dostupne su putem zvaničnih stranica Festivala mladih umjetnika na društvenim mrežama.

“Zahvaljujemo i sponzorima festivala koji su Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, erotik šop “Adam i Eva”, Sekretarijat za kulturu i sport Glavni grad Podgorica i ‘Okov’”, dodaju oni, dok Pejović poziva sve zainteresovane da posjete festival.

“Pozivam publiku, naročito mlađu generaciju željnu dobrog provoda, da dođe u vojni hangar u Zagoriču tokom trajanja Festivala mladih umjetnika”, poručuje violinista.

Bonus video: