Nagrada "Sveti Trifun" za nikšićke "Muzeje i galerije"

"Ovakvi sajmovi i prezentacije su, pored mjesta susreta, i primjer dobre prakse da se učini vidljivom i prisutnom na širem području našeg regiona: kultura, umjetnost, etnologija i istorija nikšićkog kraja."

2869 pregleda 1 komentar(a)
Sa dodjele nagrada, Foto: JU Muzeji i galerije
Sa dodjele nagrada, Foto: JU Muzeji i galerije

Na jubilarnom, 25 Salonu knjige i grafike u Pirotu, Javnoj ustanovi (JU) “Muzeji i galerije” Nikšić dodijeljena je nagrada “Sveti Trifun" za kompletnu izdavačku produkciju kao doprinos književnosti, umjetnosti i nauci. Nagradu je direktorici ustanove Vesni Todorović uručio gradonačlenik Pirota Vladan Vasić.

U obrazloženju je navedeno da je JU "Muzeji i galerije" na jedinstven i originalan način predstavila kulturne i istorijske vrijednosti Nikšića kroz različite monografije.

Vesna Todorović se zahvalila na nagradi, ali i na prilici da se Nikšić i ustanove kulture predstave na Sajmu u Pirotu i poručila da su njihova vrata otvorena za sve kulturne poslenike i građane Pirota.

pirot
foto: JU Muzeji i galerije

"Ovakvi sajmovi i prezentacije su, pored mjesta susreta, i primjer dobre prakse da se učini vidljivom i prisutnom na širem području našeg regiona: kultura, umjetnost, etnologija i istorija nikšićkog kraja. Interkulturalnost koja podrazumijeva veliko poštovanje i sličnosti i različitosti, kada su u pitanju programi iz ove oblasti, u velikoj mjeri znači prihvatanje, razumijevanje, kao i učenje na primjerima drugih ljudi koji se ovom djelatnošću bave”, naveli su iz JU “Muzeji i galerije”.

Oni su na Sajmu predstavili kulturne institucije, izdavaštvo i kulturno nasleđe našeg grada, kao i pojedinačne zbirke i eksponate iz muzejske djelatnosti.

pirot
foto: JU Muzeji i galerije

Salon knjige i grafike organizuje Dom kulture u saradnji sa Narodnom bibliotekom, a pod pokroviteljstvom Grada Pirota.

Ove godine manifestacija je imala blizu 10.000 posjetilaca, a učešće je uzelo oko 20 izdavača.

Bonus video: