O povezanosti slike i muzike: Jelena Jovanović Nikolić gošća "Imaginarijuma"

U okviru programa, Jovanović Nikolić će predstaviti projekat “Tragom crnogorskih kompozitora-pozorišna i filmska muzika Borislava Bora Tamindžića”

2035 pregleda 0 komentar(a)
Foto: promo
Foto: promo

Tema nove sesije “Imaginarijuma”, koja će biti održana sjutra u sali “Zahumlja” u Nikšiću, je “Slika i muzika”, a gost će biti dr Jelena Jovanović Nikolić, muzikološkinja. Program počinje u 19 časova, a razgovor će voditi autorka projekta, istoričarka umjetnosti i urednica programa u JU “Zahumlje”, Kristina Radović.

U okviru programa, Jovanović Nikolić će predstaviti projekat “Tragom crnogorskih kompozitora-pozorišna i filmska muzika Borislava Bora Tamindžića”.

“JU ‘Zahumlje’ je za tekuću godinu planiralo nastavak projekta iz kulturno - umjetničkog stvaralaštva pod nazivom ‘Imaginarijum’. Projekat će, kao i dosad, obuhvatiti niz sesija čija će osnovna tema biti fenomen slike tretiran kroz razne umjetnosti. Cilj je da se kroz fenomen slike sagleda i afirmiše savremena umjetnička scena i kritika i posebno kod mlađih generacija, razvije i sugeriše vrjednosni stav o konkretnim umjetničkim djelima. U programu će se predstaviti i o fenomenu slike govoriti renomirane ličnosti sa regionalne i državne kulturno-umjetničke scene”, navela je autorka projekta.

Jelena Jovanović Nikolić završila je studije muzikologije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Doktorirala je na Interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu pod mentorstvom prof. dr Sonje Marinković. Učestvovala je u organizaciji preko 700 koncerata značajnih umjetnika iz Crne Gore i inostranstva. Od 2009. godine zaposlena je u Muzičkom centru Crne Gore gdje je, od prošle godine, na čelu izdavačko-eduktivnog sektora.

Autorka je muzikoloških programa za koncerte Crnogorskog simfonijskog orkestra, urednica kataloga međunarodnog festivala “A tempo”, a piše i muzičke kritike. Bavi se naučnim istraživanjima filmske i pozorišne muzike sa fokusom na podneblje Crne Gore, radovi su joj objavljivani u međunarodnim zbornicima i časopisima.

Autorka je knjiga “Filmska muzika Borisvala Tamindžića” i “Muzika u predstavama Crnogorskog narodnog pozorišta: Načini kodiranja Nacionalne kulture i identiteta (1935-2015)”, koautorka i kourednica monografije “Prva decenija Crnogorskog simfonijskog orkestra”. Članica je Odbora za muzičku umjetnost Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU). Jedan je od urednika “Leksikona muzičke umjetnosti u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti” i autorka je oko 40 jedinica u “Leksikonu dramskih umjetnosti”.

Projekat “Tragovima crnogorskih kompozitora” podržan je od Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, a tokom prošle godine prezentovan je u Kulturnom centru Beograda, u Muzeju Hercegovine u Trebinju i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Bonus video: