INTERVJU Bojan Krljić: Tošković je bio vizionar čije će djelo preživjeti vrijeme

Autor dosad najobimnije publikacije posvećene Urošu Toškoviću, Bojan Krljić, za “Vijesti” predstavlja nedavno objavljenu knjigu i priča o velikom umjetniku koji je umro na jučerašnji dan prije pet godina

9218 pregleda 161 reakcija 5 komentar(a)
Bojan Krljić, Foto: Privatna arhiva
Bojan Krljić, Foto: Privatna arhiva

Uroš Tošković nije dovoljno priznat ni u Crnoj Gori, ni u regionu, ističe u razgovoru za “Vijesti” Bojan Krljić, autor, glavni urednik i priređivač obimne i luksuzne publikacije posvećene jednom od najvećih crtača i najautentičnijih umjetničkih pojava posljednjeg vijeka.

Knjiga nazvana kratko i jasno “Tochkowitch” objavljena je u izdanju Galerije grafičkog kolektiva iz Beograda, a Krljić kaže da se nada da će upravo ona doprinijeti da se promijeni situacija po pitanju očuvanja i poštovanja lika i djela Uroša Toškovića koji je umro na trećeg marta 2019. godine.

“Da bi njegov značaj bio prepoznat i šire, potrebno je da se institucije kulture angažuju na promociji njegovog djela van granica naših prostora”, konkretno upućuje Krljić koji je, kao veliki i pasionirani kolekcionar Uroševih djela, njemu u čast realizovao posebno značajan projekat.

Čuveni Tošković, autentičan, dosljedan, bogat i hrabar, sopstvenim duhom i bićem u cjelosti je živio umjetnost. Smatrao se preskupim za Pikasa, direktan i jasan, duhovit i spontan, tokom svog burnog i bogatog života postao je legenda. Sa smrću, prije pet godina, postao je i svojevrstan mit, umjetnički, ljudski, osoben, genijalan.

“Slikar među slikarima, crtač među crtačima, Uroš Tošković nije se ničemu nadao na ovom svijetu. Njegovi crteži nijesu imali cijenu. Rađe je gladovao nego se dodvoravao i trgovao. Rađe bacao nego prodajom skrnavio. Prije spaljivao nego na njima učinio kakav ustupak da bi se nekom dopali... Bojan Krljić je najzaslužniji što je Uroš Tošković doživio posmrtnu slavu i na ovom svijetu, a nadao joj se, samo na onom”, zapisao je, između ostalog, u predgovoru knjige Matija Bećković.

Uroš Tošković promo
foto: Promo

Krljić ne krije svoje oduševljenje autorom sa Pelevog brijega koji je na svom putovanju preko Cetinja, Herceg Novog, Beograda, Francuske, Amerike stekao poštovanje i slavu svjetske javnosti i upisao svoje “Tochkowitch” u sami vrh umjetnosti.

Knjiga na 450 strana donosi 386 crteža iz Krljićeve kolekcije, tekstove 16 priznatih likovnih kritičara i poslenika kulture, tu je i do sada neobjavljivan dokumentarni materijal, Toškovićevi zapisi i pjesme, odabrani segmenti nekih intervjua, ali i detaljna biografija, mnoštvo fotografija, plakata, pisama, svjedočenja...

Među autorima tekstova u knjizi nalaze se eminentna imena domaće i svjetske likovne kritike, a Krljić ističe i da je sarađivao sa velikim brojem Toškoviću bliskih ljudi, kao i sa članovima njegove porodice.

Krljić je rođen 1978. godine u Beogradu. Završio je Gimnaziju u Inđiji i diplomirao na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu. Bavi se slikarstvom, crtežom i poezijom, radi kao nastavnik likovne kulture u osnovnim školama u Inđiji i Beški. Od 2001. godine svoje radove izlaže na samostalnim i kolektivnim izložbama. Poznat je i po kolekciji djela Uroša Toškovića koja trenutno obuhvata više od 400 radova, a svojevremeno je organizovao i izložbe.

Knjiga posvećena velikom umjetniku Urošu Toškoviću, čiji ste autor, nedavno je izašla iz štampe. Šta sve knjiga obuhvata i imate li neka očekivanja?

Ova knjiga predstavlja najobimniju publikaciju do sada posvećenu Urošu Toškoviću, jednom od najvećih crtača 20. vijeka. U njoj se nalaze tekstovi 16 eminentnih domaćih i stranih autora iz svijeta istorije umjetnosti i kulture, bogat foto i dokumentarni materijal, katalog sa skoro 400 Toškovićevih crteža, njegovi zapisi iz svezaka, pjesme, najzanimljiviji djelovi intervjua, kao i najopširnija biografija ovog umjetnika. Moja očekivanja su da će ova publikacija omogućiti ljudima da stvore potpuniju sliku o životu i djelu Uroša Toškovića.

foto: Promo

Koliko su intimni i interesantni njegovi autorski zapisi koje ste uvrstili u knjigu? Šta čitalac može saznati o njemu na osnovu toga?

Uključivanje Toškovićevih autorskih zapisa i pjesama u knjigu predstavlja dragocjen dodatak koji omogućava intimniji uvid u umjetnikovu ličnost. Kroz ove zapise, može se bolje razumjeti Toškovićev unutrašnji svijet, njegove misli, emocije i motivi koji su ga pokretali. Ove intimne ispovijesti doprinose stvaranju kompletnijeg portreta ovog izuzetnog umjetnika.

S obzirom na to da je juče navršeno pet godina od Toškovićeve smrti, kako gledate na taj period?

Gledajući na period od pet godina od smrti Uroša Toškovića, mogu reći da su urađene neke pozitivne stvari na očuvanju i promociji njegovog nasljeđa, ali to svakako nije dovoljno za valorizaciju njegovog stvaralaštva. Različiti projekti, uključujući i knjigu koju sam pripremio, doprinose tome da se Toškovićeva umjetnost predstavi široj publici. Važno je da se nastavi sa promocijom Toškovićevog djela, kako bi njegov značaj bio što više prepoznat.

Kako je tekao kompletan proces rada na njoj, s obzirom na to da je u pitanju do sada najopsežnije izdanje posvećeno ovom umjetniku?

Proces rada na knjizi bio je dugotrajan i zahtjevan. Paralelno sa prikupljanjem crteža i dokumentarnog materijala, sarađivao sam sa ljudima koji su poznavali Toškovića, njegovom porodicom, prijateljima, istoričarima umjetnosti, fotografima, piscima i novinarima. Kroz taj proces, uspio sam da dođem do dragocjenih informacija i materijala koji su obogatili ovu publikaciju.

Detalj iz knjige
Detalj iz knjigefoto: Promo

Da li biste nešto ili nekoga izdvojili da je bi(l)o od posebnog značaja Vama, tokom rada na knjizi?

Tokom rada na knjizi, posebno bih izdvojio svog prijatelja i stručnog savjetnika, likovnog umjetnika Nikolu Koševića. Zahvaljujući njemu, prije više od 25 godina prvi put sam se susreo sa Toškovićevim djelom, što je probudilo moje interesovanje za njegovu umjetnost. Podrška, savjeti i stručnost Nikole Koševića bili su od velikog značaja tokom cijelog procesa stvaranja knjige.

Kome je knjiga namijenjena i koliko se putem nje može saznati o osobenosti, liku, ali i djelu i stvaralaštvu Uroša Toškovića?

Ova knjiga je namijenjena svima koji su zainteresovani za lik i djelo Uroša Toškovića, kao i za istoriju umjetnosti uopšte. Kroz nju se može saznati mnogo o osobenostima, liku, djelu i stvaralaštvu ovog velikog umjetnika. Knjiga sadrži obilje dokumentarnog i likovnog materijala koji do sada nije bio dostupan javnosti, kao i najopširniju biografiju.

Čime ste se vodili prilikom rada, da li Vas je vodio neki posebni motiv i koji su bili izazovi?

Motivacija za rad na ovoj knjizi bila je duboko poštovanje prema djelu Uroša Toškovića, kao i želja da se njegova genijalnost i značaj prepoznaju na pravi način. Izazovi su bili brojni, uključujući pronalaženje najboljih crteža za kolekciju, prikupljanje informacija o njegovom životu i prevazilaženje tehničkih i materijalnih prepreka tokom izrade knjige.

Toškovićev rad 'Jama'
Toškovićev rad "Jama"foto: Promo

S obzirom na to da imate bogatu kolekciju radova Uroša Toškovića, šta možete reći o njemu kao likovnom umjetniku, ali i njegovom životu?

Uroš Tošković je bio neosporno izuzetan likovni umjetnik čije djelo odražava duboku snagu, iskrenost i neposrednost. Njegovi crteži su više od samog portreta stvarnosti; oni su ogledalo njegove unutrašnje borbe, emocija i svijeta koji ga je okruživao. Životne neprilike koje je doživio tokom rata imale su dubok uticaj na njegovo stvaralaštvo. Njegova umjetnost je intimna ispovijest.

Ono što čini Toškovića posebnim nije samo njegov izuzetan talenat, već i njegova nepokolebljiva posvećenost umjetnosti. Bio je umjetnik koji je živio i disao za svoj poziv, ne mareći za materijalne stvari ili društvene konvencije. Toškovićeva strast prema umjetnosti bila je neiscrpna, a njegova djela ostaju kao testament njegove vizije i snage duha. On nije bio samo likovni umetnik; bio je vizionar čije će djelo preživjeti vrijeme i koji će i dalje inspirisati generacije umjetnika.

Da li Uroš Tošković, prema Vašem mišljenju, ima adekvatno priznanje u Crnoj Gori, ali i regionu, uzevši u obzir njegov značaj na svjetskoj likovnoj sceni?

Mislim da Tošković nije dovoljno priznat ni u Crnoj Gori ni u regionu, i nadam se da će ova knjiga doprinijeti da se ta situacija promeni. Da bi njegov značaj bio prepoznat i šire, potrebno je da se institucije kulture angažuju na promociji njegovog djela van granica naših prostora.

Uroš Tošković promo
foto: Promo

U knjizi su objavljene i njegove pjesme, zapisi, ali i intervjui, osvrti na njegov rad. Šta mislite da može biti posebno interesantno ljudima iz sfere umjetnosti, a šta čitaocima koji su poštovaoci njegovog djela, pa onda i onima koji tek treba da se upoznaju sa njime? Koliko putem knjige možemo saznati o njemu lično?

Ova dodatna građa u knjizi pruža uvid u ličnost i misli Uroša Toškovića, kao i u kontekst u kojem je stvarao. Ona može biti posebno interesantna umjetnicima, kao i široj publici koja želi da dublje upozna ovog velikog umjetnika. Kroz knjigu se može saznati mnogo o njegovom ličnom životu i stavovima.

Kako je na Vas uticao kompletan rad i proces kreiranja ove knjige i šta Vas je podstaklo na to? Nakon svega toga, kako doživljavate Toškovića?

Rad na ovoj knjizi bio je izazovan, ali istovremeno inspirativan. Upoznavanje sa životom i djelom Uroša Toškovića produbilo je moje poštovanje prema njemu kao umjetniku. Doživljavam ga kao izuzetno značajnu figuru u svijetu likovne umjetnosti, čiji je doprinos neophodno prepoznati i valorizovati.

Tošković je jedna od ključnih figura u istoriji likovne umjetnosti

Kakav je Vaš lični odnos prema Toškoviću kao umjetniku, ili kakav je bio taj međusobni odnos ranije, za njegovog života?

Imam veliko poštovanje i divljenje prema Toškoviću kao umjetniku. Iako ga nisam poznavao lično, njegovo stvaralaštvo ostavlja snažan utisak na mene. Tokom rada na knjizi osjećao sam se privilegovano što imam priliku da dublje istražim i predstavim njegovu umjetnost široj publici. Smatram da je Tošković jedna od ključnih figura u istoriji likovne umjetnosti i da je njegova umjetnost imala snažan uticaj na slikare poslijeratne figuracije.

Toškovićeva djela u knjizi
Toškovićeva djela u knjizifoto: Promo

Fokusiran na promociju knjige i izložbu koju priprema

Gdje se knjiga može nabaviti i kada se mogu očekivati promocije?

Knjiga je dostupna u galeriji Grafički kolektiv u Beogradu, koja je i izdavač. Promocija je planirana u navedenoj galeriji tokom proljeća ove godine, a nadam se da će biti prilike za promocije i u Crnoj Gori, kao i u drugim gradovima regiona.

Razmišljate li već o nekom novom, narednom poduhvatu i kakvi su planovi za dalje?

Trenutno sam fokusiran na promociju ove knjige i pripremu izložbe Toškovićevih crteža iz moje kolekcije. Nakon toga, vidjeću koji su sljedeći koraci i projekti na kojima bih mogao da radim.

Želim da zahvalim svima koji su doprinijeli stvaranju ove knjige i nadam se da će ona doprinijeti širenju svijesti o značaju Uroša Toškovića kao umjetnika.

Bonus video: