Džon Vojt: Misteriozna kombinacija u radu Biljane Mišić

Samostalna izložba kolaža multimedijalne umjetnice iz Crne Gore, porijeklom iz Srbije, okupila je u Zapadnom Holivudu brojne poznate ličnosti. Mišić za Vijesti prenosi utiske sa otvaranja i govori o svojim djelima

8500 pregleda 39 reakcija 4 komentar(a)
Foto: Selma Starfinger
Foto: Selma Starfinger

U Zapadnom Holivudu, pred brojnom publikom otvorena je samostalna izložba multimedijalne umjetnice Biljane Mišić, glumice i slikarke iz Srbije koja godinama već živi na relaciji Crna Gora - Srbija - Sjedinjene Američke Države. Djela objedinjena nazivom “Zaštitnik” (Guardian) predstavljena su u prestižnom hotelu “Petit Ermitage”, a otvaranju postavke prisustvovao je veliki broj poznatih ličnosti.

Među prvima je stigao oskarovac, glumac Džon Vojt, a pored ostalih tu su bili i osnivač Marvel studija (Marvel Studios) i filmski producent Dejvid Majsel, kao i međunarodno priznata i poznata arhitektica i pjesnikinja Gezina Tomson...

Upravo njeno prisustvo i doprinos izložbi izazvali su posebno oduševljenje. Inspirisana slikom Biljane Mišić, Tomson je napisala pjesmu “Kralj velikih ravnica” (King of the Great Plains) i pred publikom na otvaranju izrecitovala stihove. Mišić je Vijestima kazala da je to u saglasju sa njenom vizijom o sopstvenoj umjetnosti koja nadilazi samu sebe...

Biljana Mišić
foto: Selma Starfinger

“Gezinu kao ličnost veoma poštujem i velika sam obožavateljka njene poezije. Saradnja koju smo sada napravile tek je početak u ostvarivanju vizije koju imam vezano za svoju umjetnost, a to je da slika prevazilazi samu sebe... Jer, ona je samo osnova za druge vrste umjetnosti”, istakla je Mišić.

Nezaobilazno je spomenuti i da je Majsel, koji potpisuje blokbastere kao što su “Angry Birds”, “Iron Man” i “Captain America” na otvaranju izložbe svojoj privatnoj kolekciji dodao još jednu sliku umjetnice koja živi nadomak Nikšića. Govoreći o tome što je jedan od najuspješnijih holivudskih producenata, ne samo prisustvovao otvaranju njene izložbe, već i otkupio njen rad, pa tako sada u svojoj kolekciji ima četiri njena djela, Mišić za Vijesti priznaje da je njegov odnos prema radovima posebno priznanje za nju kao autorku.

“Dejvid je moj prvi, a za sada i najveći kolekcionar. Iako već godinama sakuplja moje slike, svaki put se iznenadim kada vidim sa koliko ih ljubavi i pažnje čuva i kako priča o njima svojim prijateljima, kao da su u pitanju kućni ljubimci koji služe za emocionalnu podršku”, priča ona.

Govoreći o djelima Biljane Mišić, Džon Vojt je kao veliki ljubitelj njenog stvaralaštva, jednom prilikom kazao da izgleda kao da autorka pozajmljuje različite elemente raznih kultura širom svijeta, kombinuje ih i savršeno uklapa u jednu sliku.

“Prikazuje harmoniju i ono što uzbuđuje ljude. Kompletan rad Biljane Mišić je vrlo misteriozna kombinacija i ja se tome divim. Želim da i ona zna da neko tamo zaista razumije i cijeni sve to što radi”, poručio je Vojt.

Biljana Mišiž i Džon Vojt
foto: Privatna arhiva

On je svojevremeno, putem video poruke i otvorio njenu izložbu slika, i to u Umjetničkoj galeriji Narodnog muzeja u Kruševcu 2021. godine. Poznato je da cijeni njenu umetnost koju je pratio praktično od samog početka. Mišić i Vojt su 2012. godine bili partneri u filmu o Drakuli (The Dark Prince), a u međuvremenu su postali bliski prijatelji. U razgovoru za Vijesti, Mišić ističe da joj je njegovo prisustvo na nedavnom otvaranju postavke u Zapadnom Holivudu, posebno značilo.

“Iako je imao dosta obaveza jer se spremao na duži put u Sofiju, gdje trenutno snima svoj novi film, Džon je prvi stigao na otvaranje moje izložbe i jako su mu se dopale moje nove slike. On je već 15-ak godina moja velika podrška i beskrajno sam zahvalna na njegovom prisustvu u mom životu. Njegov prijateljski zagrljaj, riječ podrške ili samo upućen pogled, daje mi potvrdu da moj trud nije uzaludan i da nastavim putem kojim se krećem. Džon Vojt je prije svega veliki čovjek, a zatim i jedan od najvećih glumačkih bardova koji je Holivud ikad izrodio”, naglasila je Mišić.

Okosnicu postavke “Zaštitnik” čini serija radova koji su nastali u posljednjih šest godina. Većina slika rađena je tehnikom papir na platnu, a nekoliko radova je izvedeno kombinovanom tehnikom. Mišić stvara jedinstvene slike kompleksnih, a besprekornih kompozicija prožetih teksturom rustičnih fresaka koje podsjećaju na renesansna remek-djela.

“I najmanji detalj na mojim slikama ima svoje značenje i namjeru zbog koje je baš tu gdje jeste. Vrlo sam obazriva sa svakim simbolom, jer duboko u sebi vjerujem da radeći na svojim slikama kreiram svoju budućnost i rekreiram predačku prošlost. Kada je srce otvoreno, a misao brza i pročišćena, nastaje sinhronicitet i na slici i svuda oko mene”, rekla je umjetnica ranije za Vijesti.

Biljana Mišić
foto: Selma Starfinger

Na njenim platnima različitih, a najčešće velikih formata, u simbiozi su i natprirodna i ljudska i životinjska bića, zajedno i jednaka u potrazi za smislom a pretačući se sa temeljima civilizacije, čudima arhitekture, ljepotama i čistotom prirode, stvaraju sopstveni svijet.

“Sam proces prikupljanja i odabira materijala je detaljan i dugotrajan. Često je potrebno nekoliko mjeseci ili godina da bi se završilo jedno umjetničko djelo. Medijum kolaža omogućava mi da direktno iz ogromnog kanona slika, transformišući davne događaje u novi način pripovijedanja, stvaram trodimenzionalne objekte”, kazala je ona Vijestima.

Kolaži koje kreira prenose njenu duboku vjeru u univerzalne simbole povezujući duhovnost sa vidljivim svijetom. Reklo bi se da, kanališući unutarnjeg šamana, Mišić vodi gledaoce u svoje vizionarske svjetove koji nadilaze svaku realističnu hijerarhiju.

“Umjetnost je za mene neka vrsta lične konstelacije, mikrokosmos koji je u apsolutnoj vezi sa kolektivnim. Bavim se unaprijed postavljenom temom dok je potpuno ne iskristališem, dok ne pročistim ono što mi je u tom momentu veoma važno. Kada radim na svojoj slici, duboko osjećam da radim na sebi i na svijetu oko sebe”, rekla je Mišić za Vijesti.

Svakim pogledom na njena djela posmatrač će otkriti novi univerzum, novu dimenziju sebe, sopstvene (pod)svijesti i sudbine. Djela Biljane Mišić bude moć “šestog čula” ili “trećeg oka”, podstiču želje, sanjarenja, ambicije, lako uzburkavaju emocije...

Biljana Mišić je dramska i vizuelna umjetnica. Rođena je u Kruševcu 1983. godine, diplomirala glumu 2008. na Fakultetu umetnosti u Prištini, a završila je i master likovne umetnosti na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu 2023. Odmalena se bavila manekenstvom, igrala je u dječijem pozorištu u rodnom Kruševcu, da bi tokom godinama postala stalni član KPGT-a (Kazalište Pozorište Gledališče Teatar) u Beogradu gdje je stekla najveće glumačko iskustvo... Svoju filmsku karijeru započela je ulogom u filmu “Srpski ožiljci” (Serbian Scars) gdje joj je partner bio Majkl Medsen. U holivudskom ostvarenju “Mračni princ” (The Dark Prince) igrala je sa Džon Vojtom i bila dio akcionog projekta “Teken 2” (Tekken: Kazuya’s Revenge). Glumila je u filmu “Led”, a između ostalog i u serijama “Žene sa Dedinja” i “Vratiće se rode”.

Mišić i Gezin Tomson
Mišić i Gezin Tomsonfoto: Julia Mayorova

Svoju karijeru je 2011. nastavila da gradi u Los Anđelesu gdje je intuitivno otkrila talenat za vizuelnu umjetnost, nakon čega se intenzivno posvetila pravljenju slika od papira - kolažima. Sasvim slučajno, kaže, kroz “tablu želja”...

“Htjela sam da vidim šta je to skriveno u mojoj podsvijesti, što se dešava na nivou duše, a što je često suprotno ambicijama. Danima sam pažljivo birala slike iz raznih časopisa i starih kalendara, sjeckala ih i lijepila. Potpuno sam se samo tome posvetila, baš kao kad sam se kao dijete igrala. Kreacija koja je kao takva samoj sebi dovoljna, bez ikakve opterećenosti i očekivanja”, ispričala je Mišić ranije Vijestima.

Biljana Mišić
foto: Selma Starfinger

Pored spomenutih Vojta i Majsela, među njenim kolekcionarima je i Konrad Bergstrorm koji se ubraja u najuspešnije poslovne ljude današnjice. Ime Biljane Mišić se, uz Džefa Kunsa i druge poznate umjetnike 2018. godine našlo na jednoj od najpoznatijih svjetskih aukcija (Monte Carlo Gala for the Global Ocean), koju u Monte Karlu organizuje princ Albert II od Monaka. Do sada je imala nekoliko samostalnih i grupnih izložbi, izlagala je u okviru Art Bazela (Art Basel) u Majamiju i Švajcarskoj, a njene umjetničke instalacije su bile dio značajnih manifestacija.

Želja da odgoje zdravog i slobodnog čovjeka, iz Los Anđelesa ih vratila u Crnu Goru

Prije nego što je uplovila u likovnu umjetnost Mišić se uspješno bavila glumom što ju je iz rodnog Kruševca odvelo do Los Anđelesa gdje je za kratko vrijeme snimila nekoliko filmova, desetine reklama i muzičkih spotova sarađujući sa nekim od najvećih holivudskih imena.

Bivala je “sve bliža ‘zvijezdama’, a sve dalja svojoj suštini”, kazala je jednom prilikom za Vijesti.

Tako je, razmišljajući o budućnosti, svijetu, okolini i životu u kakvom bi voljela da se posveti sebi i porodici, u jednom trenutku prevagnula želja da sjaj, glamur i slavu svjetskih metropola zamijeni postojbinom svog supruga Nikole Kovačevića, umjetnika iz Nikšića, a sa kojim je živjela u LA-u.

“Moj centar je u mom stomaku i nije vezan ni za jedno geografsko područje. Većina mojih slika, kolekcionara, kao i dragih ljudi se nalazi u Los Anđelesu i dokle je god to tako, ja ću mu se sa radošću iznova vraćati. Nikola i ja smo zajedno odlučili da se naše dijete rodi tamo odakle su korijeni njegovih predaka sa očeve strane i odakle se grana porodično stablo njegove bake, moje majke. Poželjeli smo da naše dijete raste u prirodi, pije izvorsku vodu, jede voće i povrće koje smo mi sadili i da bosonogo svoje prve korake napravi po brdima lijepe Crne Gore. Poželjeli smo da odgajimo zdravog i slobodnog čovjeka i da se baš ovdje pripremi za sve ono što dolazi u životu”, rekla je Mišić u ranijem razgovoru za Vijesti.

Nikada nije napustila glumu, niti Ameriku, već sve to balansira na način koji njoj odgovara i prija, a što pokazuje i najnovija samostalna izložba.

Bonus video: