Ozakonjeni besmisao

Ne mogu a da se ne osvrnem na još jednu epizodu iz beskrajne sage o nezajažljivoj potrebi privilegovanih pojedinaca da se konstantno ostvaruju u prostoru - što podrazumijeva i ostvarivanje enormnih profita, naravno

5985 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice Skupštine Opštine Žabljak, Foto: Vijesti.me
Sa sjednice Skupštine Opštine Žabljak, Foto: Vijesti.me

Ovdašnje prakse u domenima prostornog planiranja i urbanizma - ako uzmemo, molim vas, da to što se ovdje praktikuje može nazvati planiranjem i urbanizmom - ispod su najosnovnijih standarda - tako da je tumaranje pustinjama i prašumama zvaničnih Internet stranica organa državne uprave i lokalnih samouprava, u potrazi za dokazima koji potkrepljuju netom iznijetu tvrdnju - uzaludan posao - i sve je uzaludniji, kako odmiče vrijeme - pogotovo u svjetlu činjenice da niko među viđenijim nazovi-planerima i nazovi-urbanistima (Sveto Gavrov!) nije voljan da konstatuje da je vrag odnio šalu i da predloži korake koji bi vodili, ako ne ka ozdravljenju, a onda barem ka stabilizaciji sistema prostornog planiranja i urbanizma na zdravim osnovama.

Opet, ne mogu a da se ne osvrnem na još jednu epizodu iz beskrajne sage o nezajažljivoj potrebi privilegovanih pojedinaca da se konstantno ostvaruju u prostoru - što podrazumijeva i ostvarivanje enormnih profita, naravno - te apsolutnoj spremnosti pomenutih organa, kao i tzv. struke, da pomognu pomenutim pojedincima u ostvarivanju njihovih zamisli, odnosno masnih profita - a na štetu našeg prostora, odnosno svih nas.

***

Gospodin Ivan Popović, predsjednik Skupštine Opštine Žabljak, pozivajući se na član taj i taj Statuta SOŽB i na član taj i taj Poslovnika o radu SOŽB, sazvao je X (desetu) Sjednicu SOŽB za 29. februar 2024. godine, u sali SO ŽB, s početkom u 10:00 sati.

Na dnevnom redu X Sjednice našao se, između ostaloga, citiraću: “Predlog Zaključka Kluba Durmitorske inicijative o potrebi zabrane gradnje u okviru prostorno planske dokumentacije do usvajanja Prostorno-urbanističkog plana Opštine Žabljak” - i to pod rednim brojem 11.

Uz dokument naslovljen “Najava X (desete) Sjednice Skupštine opštine Žabljak”, koji je uredno okačen na adresi zabljak.me (oficijelna Internet stranica Opštine Žabljak), pod tabom “Aktuelnosti”, nije priložen nikakav materijal - što me nije iznenadilo - ali me jeste iznenadilo, moram vam priznati, to što nijesam uspio na Internetu da iskopam tekst pomenutog “Predloga Zaključka...”, a jesam se trudio... I opet ću pokušati, jer je uz pomenuti dokument, kladio bih se, priloženo i obrazloženje - koje bih baš volio da vidim.

Kako bilo, na sjednici SOŽB održanoj 29 februara nije se raspravljalo o Predlogu Zaključka Kluba Durmitorske inicijative, jer je predlagač zatražio odlaganje rasprave - kako bi se “otklonile nejasnoće” i postiglo jedinstvo unutar skupštinske većine - odnosno koalicionih partnera (Durmitorska inicijativa, Demokratski front - Za budućnost Žabljaka, Demokrate i Prava Crna Gora - ukupno 17 odbornika).

U nastavku sjednice, 7. marta, Predlog Zaključka Kluba Durmitorske inicijative nije dobio potrebnu podršku. Protiv predloga su glasali odbornici DPS-a i SNP-a, ukupno 11 odbornika, odbornici DF-a su bili uzdržani, Demorate nijesu učestvovali u glasanju, a odbornika Prave CG niko i ne pominje...

***

A sad bih vas podsjetio da je Vlada Crne Gore, još za vakta đenerala Krivokapića - i to na 27. sjednici, održanoj 11. juna davne 2021. godine - donijela, između ostaloga, fanfare molim: “Odluku o izradi Prostorno-urbanističkog plana Opštine Budva”.

Član 4 pomenute Odluke, koji je ujedno i moj omiljeni član, kaže, stav 1, citiram: “Zabranjuje se građenje na dijelu prostora u granicama obuhvaćenim Odlukom o donošenju Detaljnog urbanističkog plana “Budva - Centar” (“Službeni list CG - Opštinski propisi”, br. 32/08 i 25/11) i Odlukom o donošenju Detaljnog urbanističkog plana “Bečići” (“Službeni list CG - Opštinski propisi”, br. 1/09, 20/09 i 25/11)” - uz dvije napomene. Naime, stav 2 istoga člana kaže da se zabrana iz stava 1 ne odnosi na javne objekte i pojedine infrastrukturne pozicije - a u stavu 3 kaže, citiram: “Zabrana građenja primjenjivaće se do donošenja PUP-a Budva, a najduže do roka iz Člana 5 ove odluke.”. Član 5 je izričit: “Rok za izradu PUP-a Budva je 12 mjeseci od dana potpisivanja ugovora sa rukovodiocem izrade planskog dokumenta.”

Panorama Budve
Panorama Budvefoto: Shutterstock

Na 33. sjednici, održanoj 22. jula davne 2021. godine, Vlada pomenutoga đenerala Krivokapića donijela je, između ostaloga, i “Odluku o određivanju rukovodioca izrade Prostorno-urbanističkog Plana Opštine Budva i visini naknade za rukovodioca i stručni tim za izradu prostorno-urbanističkog plana”. Interesantno je da u toj Odluci nema ni slova o roku izrade...

Ugovor o izradi PUP-a Opštine Budva zaključen je sa rukovoditeljkom izrade Plana 5. oktobra 2021. godine - što će reći da je zabrana građenja iz Odluke o izradi PUP-a prestala da važi, bez obzira na to što PUP OBD niko više i ne pominje, jer...

Graditi se mora!

E sad, postoji li veza između Prostornog plana CG i lokalnih prostorno-urbanističkih planova - odnosno famoznog Plana generalne regulacije - koji je mrtvo slovo na papiru, odnosno u Zakonu - i da li bi nekakva veza ipak morala da postoji - to je retoričko pitanje na koje teško da bi neko uspio da odgovori u ovom trenutku...

“Pravni osnov za izradu i donošenje Prostorno urbanističkog plana Opštine Budva sadržan je u Članu 218 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata (“Službeni list CG”, br. 64/17, 44/18, 63/18 i 82/20)”, veli u Programskom zadatku za izradu PUP-a OBD, “kojim je propisano da se državni i lokalni planski dokumenti predviđeni starim zakonom - Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata (“Službeni list CG”, br. 51/08, 34/11, 35/13 i 33/14), koji je važio do 2017. godine - mogu, do donošenja Plana generalne regulacije Crne Gore, izrađivati odnosno mijenjati po postupku propisanom ovim zakonom”.

Do donošenja, veli, Plana generalne regulacije Crne Gore...

Koji niko više i ne pominje - a nema ni potrebe, jer je besmisao ozakonjen famoznim Članom 218...

***

Ko to kaže (ko to laže) da i Dritanova Vlada nije doprinosila boljitku...

Na 23. sjednici Vlade CG, održanoj 13. oktobra 2022. godine - baš oko godišnjice zaključenja Ugovora o izradi PUP-a OBD sa rukovoditeljkom izrade Plana - nije pomenuta Odluka o izradi Prostorno-urbanističkog plana Opštine Budva - niko se, istini za volju, nije ni nadao da će biti pomenuta - ali je zato donijeta, fanfare molim: “Odluka o izradi Izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana Opštine Žabljak i Odluka o određivanju rukovodioca izrade Izmjena i dopuna PUP-a Opštine Žabljak i visini naknade za rukovodioca i stručni tim” - ali o tim odlukama u narednom broju ART Vijesti.

Bonus video: