Muzejski programi prilagođeni svima

Muzejska pedagoškinja Danijela Stjepčević Laušević ističe da je cilj ne samo prenijeti znanje, već i inspirisati dječiju kreativnost i razvijati njihovu ljubav prema umjetnosti

1686 pregleda 0 komentar(a)
Foto: MSUCG
Foto: MSUCG

Kroz interaktivne radionice, stručna vođenja kroz izložbe i inspirativne razgovore s umjetnicima, Muzej savremene umjetnosti Crne Gore kontinuirano pruža podsticajnu i edukativnu atmosferu za sve posjetioce, sa posebnim fokusom na promociju umjetnosti i edukaciju najmlađe publike.

Muzejska pedagoškinja Danijela Stjepčević Laušević ističe da je cilj ne samo prenijeti znanje, već i inspirisati dječiju kreativnost i razvijati njihovu ljubav prema umjetnosti. “Muzejski programi treba da budu prilagođeni svim uzrastima i interesima, kako bi se stvorila trajna veza između djece i umjetnosti”, rekla je ona.

Sa tim ciljem, saopšteno je, MSUCG teži saradnji s obrazovnim institucijama kao što su vrtići, škole i fakulteti. U prethodnoj sedmici je realizovano i stručno vođenje kroz izložbu velikog umjetnika sa Islanda, Erroa, za osam grupa učenika i učenica srednjih škola, njih 162, rekla je Stjepčević Laušević.

“Kroz radionice, vođenje kroz izložbe i razgovore s umjetnicima, muzejski pedagozi i kustosi uspostavljaju vezu između umjetnosti i obrazovanja, pružajući inspiraciju i podršku mladim generacijama. Ciljne grupe programa obuhvataju širok spektar uzrasta i interesa, počevši od predškolske djece do studenata. Takođe, posebna se pažnja posvećuje inkluzivnosti, te se uključuju i ranjive grupe kao što su osobe s invaliditetom i starije osobe”, piše u saopštenju.

Bonus video: