Verzirani advokat bi mogao sve da sruši

Neka što se rade izmjene i dopune postojećeg PUP-a OPV - nego se koriste i bazne studije rađene za potrebe izrade novog Prostornog plana Crne Gore - koji, podsjetiću vas, još uvijek u fazi nacrta - dakle, nije usvojen

13274 pregleda 1 komentar(a)
Svetislav G. Popović, Foto: screenshot (youtube.com)
Svetislav G. Popović, Foto: screenshot (youtube.com)

Nazovi-prostorno-urbanističke teme i dileme definitivno nijesu u fokusu šire javnosti - što me ne čudi - ali jeste čudno, u najmanju ruku, to što se ni tzv. stručna javnost (nije smiješno) nikada ne oglašava po pitanjima iz integrala nazovi-prostorno-urbanističkih tema i dilema.

I taman što riješih da pomaknem fokus - dojaviše mi ovi što strogo vode računa da svaka informacija vrijedna dojavljivanja bude dojavljena svakome kome bi mogla biti interesantna - da smo na istorijskoj, 23. sjednici Vlade Crne Gore u bivšem sazivu, koja je održana 13. oktobra 2022. godine, dakle za Dritanovog vakta - uz pomenutu Odluku o izradi Izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana Opštine Žabljak i pripadajuću joj Odluku o određivanju rukovodioca izrade I&D PUP-a OŽB i visini naknade za rukovodioca i stručni tim - imali još dvije važne odluke: Odluku o izradi Izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana Opštine Pljevlja, uz pripadajuću joj Odluku o određivanju rukovodioca izrade I&D PUP-a OPV i visini naknade za rukovodioca i stručni tim - te Odluku o izradi Izmjena i dopuna Detaljnog urbanističkog plana Sutomore - Centar, opština Bar, uz pripadajuću joj Odluku o određivanju rukovodioca izrade I&D DUP-a Sutomore - Centar, OBR, i visini naknade za rukovodioca i stručni tim.

Ne velim, molim vas, da je Odluka o izradi I&D DUP-a Sutomore - Centar, OBR, manje interesantna od Odluke o izradi I&D PUP-a OPV - daleko od toga - prostorno-urbanistička dešavanja u našem priobalju su, u pravilu, uvijek interesantnija od dešavanja na kranjem sjeveru naše domovine - ali ako uzmemo u obzir činjenicu da je za rukovodioca izrade I&D PUP-a OPV Dritan rukopoložio nikoga drugoga do li, fanfare molim: prof. dr Svetislava G. Popovića, dipl. ing. arh. - rodonačelnika crnogorskog prostornog nazovi-planiranja i urbanizma ugašenoga - onda se valjda podrazumijeva da I&D PUP-a OPV imaju prednost, u svakom pogledu.

Na stranu to što je Milojkova Vlada na 21. sjednici, održanoj 14. prošlog mjeseca, utvrdila Nacrt I&D PUP-a OPV, s Programom održavanja Javne rasprave, u trajanju od najmanje 15 radnih dana - što će reći da je Svetislav Gavrilovič odavno spakovao to nešto što je Vlada utvrdila - a da je sad na nama - zaljubljenicima u prostor Opštine Pljevlja i uopšte u prostor Crne Gore - da sve to raspakujemo i čekiramo u najmanje 15 radnih dana...

“U Programskom zadatku je navedeno”, stoji u Saopštenju sa pomenute, 21. sjednice Milojkove Vlade, “da je osnovni cilj i zadatak izrade Izmjena i dopuna PUP-a (I&D PUP-a OPV - op.a.) stvaranje planskog i formalnog osnova za obezbjeđenje održivog razvoja koji predstavlja jedan od najvažnijih izazova politike uređenja prostora (ajde! - op.a.)” - što će reći, ako se po jutru dan poznaje, da su vrlo verzirani neznani junaci i junakinje taj Programski zadatak svojski nafilovali biranim opštim i još opštijim mjestima.

“Ovo se prvenstveno odnosi”, veli dalje, “na precizno i jasno definisanje prirodnih i stvorenih razvojnih potencijala, planiranje racionalnog korišćenja prostora, u skladu sa ekonomskim, socijalnim, ekološkim i kulturno-istorijskim razvojem, propisivanje smjernica za unaprjeđenje kvaliteta izgrađenog prostora i jasnih pravila građenja, veći stepen usklađenosti planskog dokumenta sa sektorskim politikama i sa parametrima održivosti, davanje adekvatnih i stručnih odgovora na prostorne izazove i sl.”.

I kako sad da se odredimo, imajuću u vidu Programski zadatak, spram stavova koje je izvjestilac Dragoljub Marković, dipl. prostorni planer - ujedno i moj omiljeni prostorni planer - iznio u Izvještaju o Nacrtu I&D PUP-a OPV, iza kojega stoji Savjet za reviziju tog planskog dokumenta i koji je uredno zaveden u pisarnici MEPPiU 5. maja prošle godine, još za vakta ministarke Novaković Đurović - a po pitanjima koja se tiču prostornog nazovi-planiranja i urbanizma ugašenoga...

“Izmjene i dopune PUP-a Pljevlja se rade istovremeno, u nešto bržem ritmu”, veli Marković, “sa izradom Prostornog plana Crne Gore, što znači da on slijedi planska/strateška opredjeljenja ranijeg PP CG (do 2020. g.), za koja se očekuje da budu izmijenjena u novom PP CG 2040 (bože zdravlja - op.a.) - nova vizija i strategija spram novonastalih okolnosti. Takođe, izmjene i dopune se oslanjaju na sektorske strategije koje su, uglavnom, donijete u ranijem periodu, u drugačijim društvenim okolnostima i sa vizijama razvoja sa vremenskih horizontom do 2020. godine”.

Ne velim ja da su nam do 30. septembra 2017. godine, kada je u Skupštini CG usvojen aktuelni Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata, cvjetale ruže u domenima nazovi-prostornog planiranja i urbanizma ugašenoga - upravo suprotno, ministar Gvozdo se, za svojega vakta, svojski trudio da izgrazi sve te ruže - ali od tog momenta imamo postepenu razgradnju i obesmišljavanje cjelokupnog sistema planiranja i uređenja prostora ove države - i što je najgore: nije bilo čak ni naznaka, od 30. avgusta davne 2020. godine naovamo, a posebno u ovih pet mjeseci koliko je prošlo od izglasavanja Milojkove Vlade u Skupštini, da će nešto vrijedno pomena biti preduzeto po tom pitanju.

Marković dalje konstatuje da je ovdje riječ o izmjenama i dopunama postojećeg PUP-a OPV - koji je donijet 2011. godine, za period do 2020. godine - te da stoga “za ove izmjene i dopune prethodno nijesu rađene bazne studije, ekspertize i sl.” - uz opasku, sa moje strane, da u Programskom zadatku (III. Uslovi i smjernice planskog dokumenta višeg reda i razvojnih strategija) stoji da prilikom analize tzv. dokumentacione osnove (nije smiješno), treba uzeti u obzir “i bazne studije rađene za potrebe izrade novog Prostornog plana Crne Gore (21 bazna studija)”.

OK, umjesto da se radi novi PUP OPV - vakat mu je, je li - što bi, valjda, podrazumijevalo i izradu freških tzv. baznih studija i freških tzv. sektorskih strategija - rade se izmjene i dopune postojećeg PUP-a - jer u akteulnom zakonu imamo čuveni Član 218, koji kaže, stav 2: Državni i lokalni planski dokumenti predviđeni Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata (“Službeni list CG”, br. 51/08, 34/11,35/13 i 33/14) mogu se, do donošenja Plana generalne regulacije Crne Gore (PGR - op.a.), izrađivati odnosno mijenjati po postupku propisanom ovim zakonom” - uz stanovina ograničenja, naravno - a što se tiče PGR-a, ne samo što nije donešen, nego u ovom trenutku niko i ne razmišlja o tom planu - izrada toga plana je obustavljenja - ima tome i do nekoliko godinicah.

I neka što se rade izmjene i dopune postojećeg PUP-a OPV - nego se koriste i bazne studije rađene za potrebe izrade novog Prostornog plana Crne Gore (21 bazna studija) - koji, podsjetiću vas, još uvijek u fazi nacrta - dakle, nije usvojen - a kada će biti usvojen ne znamo...

Hoću da kažem da bi jedan verzirani advokat mogao da sruši kompletan sistem nazovi-planiranja i urbanizma ugašenoga - očas posla...

Ispucah izgleda za danas - nastavak u narednu subotu...

Bonus video: