Susreti ljudskih sudbina, ali i društvenih tokova: Knjiga Slobodana Vukovića predstavljena u Crnogorskom domu u Zagrebu

“Susreti” obuhvataju 78 putopisa, reportaža, zapisa iz bogatog novinarskog i literarnog iskustva Slobodana Vukovića, ali i anegdote, razmišljanja...

3155 pregleda 0 komentar(a)
Sa promocije: Vukčević Vučurović, Vuković i Lovrenčić, Foto: Privatna arhiva
Sa promocije: Vukčević Vučurović, Vuković i Lovrenčić, Foto: Privatna arhiva

Izvrsna i zanimljiva knjiga koja ne prati samo ljudske sudbine, već i istorijske i savremene društvene tokove, vješt spoj novinarstva i književnosti, lijepo napisano štivo za raznovrsne ukuse i zbog toga u njoj svako može pronaći nešto za sebe...

Tako je prof. dr Željka Lovrenčić, ispred Društva hrvatskih književnika, predstavila knjigu “Susreti” Slobodana Vukovića na promociji u Hrvatskoj, u Crnogorskom domu u Zagrebu.

“Susreti”, objavljeni u izdanju podgoričkog “Unireksa”, obuhvataju 78 putopisa, reportaža, zapisa iz bogatog novinarskog i literarnog iskustva Slobodana Vukovića, ali i anegdote, razmišljanja... Ugledni novinar, rođen u Beranama 1940. zahvaljujući svom zanimanju proputovao je gotovo čitav svijet, razgovarao s mnoštvom znamenitih ljudi iz Crne Gore, bivše Jugoslavije, ali i raznih zemalja svijeta. Svoje bogato iskustvo i brojne putopisne reportaže, ali i intervjue, sabrao je u nekoliko knjiga.

“I najnovija knjiga ovog autora, naslovljena ‘Susreti’ otkriva plodnog pisca i velikog eruditu. U njoj je sabrao svoje misli, opisao zanimljive događaje i anegdote vezane za ljude koje je sretao na raznim stranama svijeta. A tu je i još jedna tema o kojoj ovaj vrsni novinar i bivši sekretar Matice iseljenika Crne Gore rado piše - crnogorska dijaspora, odnosno njegovi zemljaci raseljeni širom svijeta”, kazala je Lovrenčić.

Ona je istakla da se i sama bavi istraživanjem hrvatske dijaspore, pa joj je ta tema posebno interesantna i bliska. Dok nabraja niz tekstova iz knjige koji su na nju ostavili snažan utisak, Lovrenčić konstatuje da im je svima zajednička ljudski pristup i toplina...

“Ono što odmah upada u oči i što je inače svojstveno pisanju Slobodana Vukovića je emotivnost i toplina koja izvire iz njegovih zapisa. On ne niže šture činjenice, nego ih obavija nježnošću i upotpunjuje sjećanjima. Njegovo pisanje ne uključuje samo informaciju nego i osjećaje i zbog toga te zapise možemo čitati kao novinarske, ali i književne. Posebno su dirljivi tekstovi o dijaspori, o raseljenim ljudima koji su odlazili u svijet ‘trbuhom za kruhom’. Naš autor s posebnom osjećajnošću opisuje susrete s crnogorskim iseljenicima u Argentini, Urugvaju, Sjedinjenim Državama, Skandinaviji, Australiji…”, priča ona.

susreti
foto: Promo

Zbog svega toga, smatra Lovrenčić, knjigu “Susreti” treba čitati polako, upijati polagano ili pak dozirati.

“Mnoštvo je činjenica koje čitalac treba da prihvati, mnoštvo likova koje treba da isprati, novih spoznaja koje treba usvojiti”, kaže i konstatuje da u ovoj knjizi posebno dolazi do izražaja Vukovićeva svestranost.

“Vuković s lakoćom putuje s jedne strane svijeta na drugu i s jednakom se lakoćom prebacuje iz jednoga književnog oblika u drugi... Jednako se vješto snalazi u raznim temama: književnost, umjetnost, istorija, dijaspora, sport... Reportaže su mu veoma zanimljive, a intervjui otkrivaju oštroumnog i vrlo načitanog sagovornika zahvaljujući kojem pred čitaočevim očima defiluju slikari, književnici, prevodioci, iseljenici, pokoji političar… To su ‘Susreti’. To je približavanje među ljudima kako bi se izmijenile misli, utisci, informacije”, rekla je Lovrenčić.

Moderatorka programa bila je književnica Lidija Vukčević Vučurović, koja je sa Lovrenčić i Vukovićem govorila o “Susretima”. Njihov susret i promociju organizovalo je Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore “Montenegro”.

Trag u vremenu i prilog kulturi

Knjiga “Susreti” Slobodana Vukovića sažima njegovo višedecenijsko bavljenje duhovnim djelatnostima, njegovu darovitost i talenat da prodre u zagonetnost doba u kome živimo, zapisala je u pogovoru prof. dr Sonja Tomović Šundić.

“Ovi prilozi su antropološki zasjek u psihološki portret, iznijansirano tumačenje osjećanja i raspoloženja, pravi vrtlog ličnosti slavnih i nepoznatih, ispovijest sa mnoštvom podataka iz ličnih biografija punim strasti i nostalgije za Crnom Gorom. Autor govori o ljudima u rasijanju, njegovo djelo donosi nam vjerodostojne slike čija su značenja univerzalna i bez premca u našoj novijoj medijskoj kulturi”, primijetila je Tomović Šundić.

Prof. dr Draško Došljak u svom eseju o knjizi zabilježio je da “Vukovićevi susreti sa znamenitim, neobičnim ljudima, krajevima, događajima i vremenima, potvrđuju autora izuzetne moći zapažanja i riječi”.

“Svaki tekst iz ove knjige je bogat i pjesničkim iskazima, što pričama daje posebnu draž i svrstava Vukovića u naše izuzetne putopisce. Iz ove knjige se uči i saznaje o vremenima i ljudima”, smatra Došljak, što je potvrdila i Tomović Šundić.

“Ovo zanimljivo štivo jeste trag u vremenu, trajan spomen koji je u svojim domenima veliki prilog našoj kulturi”, istakla je ona.

Bonus video: