Pokrenuta onlajn peticija za smjenu Jelića

"Nakon skandaloznog mail-a kojim se zabranjuje izvođenje predstave 'Izložene', a kojim se unižava značaj borbe za rodnu ravnopravnost i borbe protiv nasilja nad ženama, građani Crne Gore pokreću peticiju za smjenu umjetničkog direktora JU Nikšićko pozorište"

3660 pregleda 12 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pokrenuta je onlajn peticija za smjenu umjetničkog direktora Nikšićkog pozorišta Janka Jelića nakon odbijanja gostovanja predstave "IzloŽene" i saradnje na projektu "izloženo nasilje" i stava da su teme koje se bave diskriminacijom i obespravljenošću žena izlizane.

"Nakon skandaloznog mail-a kojim se zabranjuje izvođenje predstave 'Izložene', a kojim se unižava značaj borbe za rodnu ravnopravnost i borbe protiv nasilja nad ženama, građani Crne Gore pokreću peticiju za smjenu umjetničkog direktora JU Nikšićko pozorište", navodi se u obrazloženju na sajtu peticoje.online.

Jelićev komentar izazvao je oštre reakcije domaće i regionalne javnosti, kao i reakcije Ministarstva kulture i medija, Uprave policije, Ombudsmana, Kraljevskog pozorišta Zetski dom i drugih...

Tema predstave "Izložene" je geneza nasilja nad ženama i promocija vrijednosti u čijoj osnovi je zalaganje za bolji, pravedniji svijet i društvo jednakih šansi za sve žene i muškarce.

"Zato je ova peticija poziv građankama i građanima Crne Gore na solidarnost i zajednički bunt protiv opasnih narativa, relativizacije nasilja i ponižavanja žena. Pozorište je hram slobode, kritičke misli, emancipacije i edukacije. Zato je važno da posao umjetničkog direktora obavlja osoba svjesna odgovornosti koju ta funkcija sa sobom nosi. Ako gospodin Janko Jelić ne želi da prihvati vlastitu odgovornost i uradi jednin moralni čin u ovoj situaciji, odnosno sam ponudi ostavku, onda pozivamo na odgovornost njegove nadređene i tražimo da ga razriješe sa funkcije kojoj nije dorastao", ističe se u saopštenju i dodaje: "Ostavka ili smjena sa funkcije".

Pored peticije, NVU Bunt Scena uputila je i apel medijima.

"Apelujemo na medije da ne zloupotrebljavaju pažnju koju crnogorska, regionalna i međunarodna javnost daje zabrani izvođenja predstave 'Izložene' u JU Nikšićko pozorište, od strane umjetničkog direktora te institucije kulture, time što ovu nemilu situaciju spuštaju na nivo dnevne politike i svode na razinu izazivanja vjerske i međunacionalne netrpeljivosti", poručuju oni i dodaju da se ograđuju se od takvih medijskih pisanja.

"Novinare pozivamo na profesionalizam i odgovornost koju njihova profesija nosi! Budimo odgovorni i ostavimo na kolosjeku univerzalne borbe za ljudska prava, rodnu ravnopravnost i borbu protiv nasilja", piše u apelu.

Bonus video: