Spektakl “Neki to vole vruće” danas otvara HAPS

Hercegnovske aprilske svečanosti, po konceptu “Pozorište i muzika”, traju do 30. aprila i donose raznovrstan repertoar

3214 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Svojevrstan muzičko-teatarski spektakl, mjuzikl “Neki to vole vruće” Narodnog pozorišta iz Niša, otvoriće danas 29. Hercegnovske aprilske svečanosti HAPS, u 20 časova u dvorani “Park”.

Sa konceptom “Pozorište i muzika”, HAPS do 30. aprila pred publiku donosi još šest predstava u glavnom programu, tri dječije na Hapsiću, uz još tri prateća programa, raznovrsne i namijenjene svima. Koproducenti jednog od omiljenih festivala Novljana, ali i svih koji su imali priliku da ga posjete, su JUK Herceg fest i Hercegnovsko pozorište, pokrovitelj Opština Herceg Novi, uz podršku brojnih prijatelja.

“HAPS i ove godine istražuje temu pozorišta i muzike, odnosa između dvije umjetnosti, a taj koncept će pokušati da zadrže i do jubileja sljedeće godine”, najavila je ranije producentkinja Milina Kovačević.

Mjuzikl “Neki to vole vruće” Narodnog pozorišta Niš gostuje sa najbrojnijom ekipom ikada, a u glavnim ulogama su: Dragana Mićalović, Uroš Milojević i Aleksandar Marinković, prvak niškog pozorišta koji se prihvatio i adaptacije istoimenog filma i režije. U mjuziklu učestvuje veliki glumački ansambl i hor, orkestar i plesači, koji oduševljavaju publiku gdje god da se izvode...

Scena iz mjuzikla 'Neki to vole vruće'
Scena iz mjuzikla "Neki to vole vruće"foto: Narodno Pozorište Niš

Marinković je, govoreći o komadu, istakao da istinski voli, poštuje i raduje se mjuziklu generalno kao pozorišnom žanru, bilo kao protagonista, reditelj ili gledalac.

“Smatram ga posebnim i bliskim. Za mene je on pozorišna forma budućnosti. Ne mislim samo na brodvejske franšize i muzičke komedije već prije na ozbiljne ideje i teme sprovedene kroz ovu božanstvenu žanrovsku formu”, rekao je Marinković i dodao:

“Ja, zanesen, opčinjen i bespovratno zaljubljen u taj pozorišni zagrljaj koji čine zamamni ton saksofona našeg orkestra, vješt okret zavodljive igračice, božanski glas horistkinje i riječ dobrog glumca, svoje prve rediteljske korake u mjuziklu započinjem vodvilj-komedijom i muzičko-scenskim omažem vanvremenskom filmu ‘Neki to vole vruće’ iz 1959. Moj mjuzikl je panagirik mojoj omiljenoj filmskoj komediji, veličanstvenom glumačkom triju i slavnom reditelju. Živio mjuzikl!”, poručio je reditelj i glumac Marinković.

Dramatizaciju mjuzikla potpisuje Branislav Nedić, muzička saradnica je Irena Popović Dragović, a koreograf Nebojša Gromilić.

Tokom HAPS-a će biti dodijeljena i plaketa “Miloš Šami”, i to predstavi “Teško je reći zbogom” Teatra Vihor koju je publika ocijenila najvećom ocjenom za prethodnu godinu.

“Nagrada će im biti uručena prilikom gostovanja sa predstavom ‘Koštanin tvist’, a mi se radujemo novom, lijepom pozorišnom programu u kojem učestvuje jedna Novljanka - Dragana Dabović”, rekla je Kovačević.

“Koštanin tvist” je na programu 17. aprila. Nastala po motivima teksta Luca Hibnera “Greta str. 81”, djelo je adaptirao i režirao Andrej Šepetkovski koji u njoj i igra.

“Čehovljeva soba, Sezona I (devet malih priča)” u izvedbi glumaca pozorišta “Zoran Radmilović” iz Zaječara koji igraju, pjevaju i sviraju sa bendom predstave, sve u režiji Nikole Zavišića, biće izvedena 19. aprila, a 22. gostuje Slovenačko kamerno muzičko pozorište i Cankarjev dom iz Ljubljane sa “Svadbom” u režiji Andreja Jusa, uz muziku i libreto Ane Sokolović, sa šest ženskih glasova a’ capella i uz povremenu pratnju udaraljki.

Kazalište “Marin Držić” i Dubrovačke ljetnje igre gostuju 24. sa djelom “Vidi kako lokrum pere zube”, po romanu Ivane Lovrić Jović u dramatizaciji Marijane Fumić i režiji Paola Tišljarića. Muziku i dizajn zvuka potpisuje Žarko Dragojević, a obrade italijanskih kancona Bojan Beribaka.

“Ljubavni kabare” nastao u produkciji Impressario & Coronna iz Beograda izvešće 27. aprila: Rade Marjanović, Ljiljana Stjepanović, Mina Lazarević i Vladimir Posavec Tušek uz pratnju benda Pozorišta na Terazijama.

HAPS će 30. aprila zatvoriti predstava “Jelena Savojska”, koprodukcija KIC-a Budo Tomović iz Podgorice, Korifej teatra iz Kolašina i Kulturnog centra “Nikola Đurković” iz Kotora, za koju je tekst napisala Novljanka Marija Sarap, a režirao je Zoran Rakočević. Predstava počinje u 20.30 časova, u njoj igra Jelena Đukić, uz muzičku pratnju Bojana Peka Minića.

Danas premijera radio-drame "Sat Kapetana Štumbergera"

U okviru pratećeg programa HAPS-a, biće priređena promocija treće radio-drame na zavičajnu temu, i to "Sat kapetana Štumbergera" za koji tekst i režiju potpisuje Vitka Vujnović, dok je tim koji je radio animirani film na istu temu predvodio Nikola Ćurčin. Projekat je dobio podršku na konkursu lokalne samouprave za NVO sektor.

Premijera dokumentarno-igrane radio drame u produkciji Hercegnovskog pozorišta i Radio-televizije Herceg Novi biće upriličena danas u 11.15 časova na Radiju Herceg Novi, a repriza je u 19 časova. Premijera filma, za koji je vizualizaciju radio Studio "Donjisprat" Nikola Ćurčin &Co, biće realizovana 18. aprila u 20 časova u Dvorani Park.

Vujnović je ranije istakla da je tekst baziran na činjenicama o životu starog kapetana koji je Baošićima poklonio svoju kuću za muzej, ali je dobar dio i izmaštan.

"Radnja se dešava u posljednjoj noći života kapetana Miroslava Štumbergera, a da priču ožive sjajno su pomogli glumci Dejan Đonović i Marina Vujović. Kažem da se pozorišne priče šire i narastaju, stalno dograđuju tako se i ovoj ekipi pridružuju prof. harmonike Bosiljka Kulišić i prof. gitare Nikolas Moreta, koji su na naše zadovoljstvo komponovali originalnu muziku za ovu radio-dramu. Nikola Ćurčin je oformio tim koji će napraviti 35-minutni animirani film sa istim naslovom, tako da će publika imati priliku da čuje radio dramu i da pogleda animirani film", najavila je Vujnović.

Ona je dodala da su snažnu podršku realizaciji ovog djela pružili i Vuk Vuković, Milina Kovačević, nadležni sekretarijat i RTHN.

HAPSić za najmlađe

U okviru programa "HAPSić" biće izvedene tri predstave, sve od 18 časova.

Koprodukcija NVU "Arlekin", Centra za kulturu Prijestonice Cetinje i Kraljevskog pozorišta "Zetski dom", po tekstu Jovana Boškovića i u režiji Dušanke Belade, "Misli zeleno" na programu je u utorak 23. aprila. Songove je radio Frenki Bogićević, a koreografiju Marija Boljević.

Pozorište lutaka Mostar izvešće predstavu "Bilo jednom jedno jaje" 25. aprila. Djelo je nastalo po tekstu Saše Eržena i u režiji Silvana Omerzua, dok originalnu muziku potpisuje Vasko Atanasovski.

Za kraj HAPSića, 26. aprila, biće izveden "Tarzan" sa lutkarske scene Gradskog pozorišta Podgorica. Predstava je nastala po motivima djela "Tarzan - gospodar džungle" Edgara Rajsa Barouza, u adaptaciji i režiji Davora Dragojevića i Tamare Vujošević Mandić, a kompozitor je Veselin Frenki Bogićević.

Obilježiće i Svjetski dan igre

Povodom Svjetskog dana igre, 29. aprila u Off programu biće izvedena plesna predstava "Igra s mitom" u 20 časova. Tim povodom, u Herceg Novom gostuje Ansambl slobodnog plesa Liberdance iz Zagreba i Institut za umetničku igru iz Beograda. Djelo je nastalo po ideju i koreografiji Aleksandra Saše Ilića, a adaptaciju muzike radio je Georg Draušnik.

Bonus video: