Kastel na festivalu „Beč u proljeće”

Crnogorski pjesnik počasni je učesnik manifestacije u Austriji koja se održava od 19. do 21. aprila

2599 pregleda 58 reakcija 1 komentar(a)
Boris Jovanović Kastel, Foto: Privatna arhiva
Boris Jovanović Kastel, Foto: Privatna arhiva

Hrvatska zajednica umjetnika u Austriji od 19. do 21. aprila u Austriji organizuje festival “Beč u proljeće”, a pored književnika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Njemačke i Austrije, učestvovaće i crnogorski pjesnik Boris Jovanović Kastel, mediteranski gospar koji decenijama jedri na talasima poezije.

“Ovaj pjesnički festival održava se treću godinu zaredom i uvijek oduševi kako pjesnike, tako i publiku. Na samom Festivalu održaće se nekoliko promocija knjiga, čitaće se pjesme na različitim lokacijama u gradu gdje će pjesnici kroz ugodnu šetnju imati prilike upoznati centar Beča. Sam program biće propraćen muzičkim dijelom, pa će tako ove godine gosti imati prilike da uživaju u izvedbama džeza i klasične muzike. Svakog Festivala imamo počasnog gosta, a ove godine to je književnik Boris Jovanović Kastel iz Crne Gore. Izuzetno nas veseli inostrana saradnja, koja okuplja ljude iz raznih zemalja, koje veže ljubav prema poeziji”, kazala je direktorica Hrvatske zajednice umjetnika u Austriji, pjesnikinja Ana Vrcić Oršolić.

Prema njenim riječima, ovogodišnje izdanje Festivala okupiće 25 pjesnika, a održaće se u prostorijama vinskih podruma “Schlumberger Kellerwelten”, kao i u prostorijama Akademske zajednice u Beču.

“Kako je moja pjesnička i životna sudbina Mediteran, sa svojim civilizacijskim kovitlacima u meni, raduje me što se po ko zna koji put pokazalo, i na ovom Festivalu, da je Mediteran najpoliglotskije more od svih, jer njegova poetika prevazilazi sopstvene granice u geografskom smislu šireći ih u beskraj, a svaka poezija je posljednja barikada odbrane od prolaznog”, istakao je Kastel.

Udruženje Hrvatska zajednica umjetnika u Austriji postoji od 2017. godine.

Bonus video: