Godišnja nagrada “Komuna” Mirašu Martinoviću

Priznanje se dodjeljuje za doprinos očuvanju identiteta i afirmaciji kulturno-istorijske baštine Crne Gore

2958 pregleda 3 komentar(a)
Miraš Martinović, Foto: Časopis Komuna
Miraš Martinović, Foto: Časopis Komuna

Dobitnik Godišnje nagrade časopisa “Komuna” za doprinos očuvanju identiteta i afirmaciji kulturno-istorijske baštine Crne Gore za 2023. godinu je Miraš Martinović, saopšteno je juče.

Odluku je donio tročlani stručni žiri za dodjelu nagrade u sastavu: Dragan Mitov Đurović (predsjednik) i Darko Drljević i Braho Adrović (članovi).

U obrazloženju žirija navodi se da je Martinović jedan od najautentičnijih savremenih crnogorskih pisaca, član Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, crnogorskog PEN-a i Matice crnogorske, prepoznatljiv na regionalnim i širim prostorima po antičkim temama i zaboravljenim pejzažima Crne Gore, koje je oživio u romanesknim prozama.

“Oživio je davno nestale gradove u svojim knjigama poput “Glasovi iz Doklee”, modernog romana koji svojim enciklopedijskim karakterom, pričama i podacima koje sadrži, upućuje čitaoca na ono što je duhovna mjera jednoga naroda, njegove legende, mitovi, istorija, pismo i jezik, bez kojih se neće moći sagledati identiteti Crne Gore u svojoj cjelovitosti, jer on uj njegovim djelima potvrđuje milenijumski kontinuitet jedne kulture, besprekidnost trajanja jedne zemlje i njene bogate tradicije”, navodi se u saopštenju.

Pored Godišnje nagrade, žiri je odlučio da dodijeli tri i specijalne plakete i to: posthumno slikaru, publicisti i nekadašnjem društvenom i kulturnom radniku Ibrahimu Ibru Rekoviću, književniku, istoričaru i esejisti Marijanu Mašu Miljiću, kao i Fondaciji Sveti Petar Cetinjski.

Datum organizovanja svečanosti povodom dodjele nagrade i plaketa “Komuna” biće naknadno saopšten.

Bonus video: