Montenegro International Guitar Competition: Koncerti gitarista iz Slovenije i Srbije

Krajem maja u Tivtu međunarodno muzičko takmičenje

2265 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Osamnaesto po redu izdanje Međunarodnog takmičenja gitarista (Montenegro International Guitar Competition) održaće se od 30. maja do 1. juna u Centru za kulturu Tivat, saopštli su organizatori ove manifestacije.

Takmičenje će se odvijati u dvije kategorije - solo gitara i kamerni ansambli s gitarom, a koje su podijeljene na po sedam potkategorija u skladu sa uzrastom.

foto: Promo

I ovoga puta festival pored takmičarskih, uključuje i koncertne aktivnosti. U zvaničnom dijelu programa, 31. maja u 20 časova, na velikoj sceni Centra za kulturu Tivat, nastupiće Duo “Kalem” iz Srbije. Dvojac koji čine Stefan Ilić (glas i violina) i Dušan Popović Lipovac (gitara) izvodi tradicionalnu muziku balkanskih prostora, odjevenu u novo ruho. Njena ljepota je u jednostavnosti i ideji koju nosi - približiti savremenog čoveka kulturnom nasljeđu koje ovo podneblje čuva.

Drugi koncert ovogodišnjeg izdanja festivala prirediće slovenački gitarista, Mak Grgić. Svjetski poznat, čak dva puta nominovan za čuvenu Gremi nagradu, Grgić je u New York Times-u opisan kao “maštovit, nadaren i izražajan”, a u Washington post magazinu kao “gitarista kog treba držati na oku”. Inovativni je muzičar, čije šaroliko djelovanje obuhvata djela etno nasljeđa Balkana, avangardnu, klasičnu muziku, kao i filmska ostvarenja. Kao solista i saradnik, Mak u prosjeku ima 85 nastupa godišnje. U Tivtu će nastupiti 1. juna u sali DTV Partizan, takođe u Centru za kulturu.

Festival Montenegro International Guitar Competition realizuje Anagastum Guitar Society, uz podršku Centra za kulturu Tivat.

Bonus video: