Vujović: Knjige su kamen temeljac svake kulture

"Ovo je dan kada se prisjećamo svih naslova i sadržaja koji su nas oblikovali, mijenjali naša razmišljanja i promišljanja, naše živote i mijenjali svijet nabolje”, navela je Vujović

3584 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo kulture i medija
Foto: Ministarstvo kulture i medija

Knjige su najsigurnija uporišta i oslonac u učenju i kamen temeljac svake kulture, poručila je ministarka kulture i medija Tamara Vujović.

Ona je, povodom 23. aprila - Svjetskog dana knjige i autorskih prava, kazala da je važno podsticati sve da čitaju, a naročito mlade.

„Poštovani pisci, izdavači, književni kritičari, stvaraoci u oblasti književnosti, poštovani čitaoci i ljubitelji knjige, ovo je dan kada se prisjećamo svih naslova i sadržaja koji su nas oblikovali, mijenjali naša razmišljanja i promišljanja, naše živote i mijenjali svijet nabolje”, navela je Vujović, saopšteno je iz Ministarstva kulture i medija (MKM).

Kako je kazala, Crna Gora se ponosi svim književnim djelima crnogorskih pisaca, koji su ostavili važan otisak u crnogorskom kulturnom identitetu i nadahnuće su budućim gereneracijama.

Vujović je dodala da je obaveza MKM da sačuva i podrži književno stvaralaštvo, jer to predstavlja ulaganje u svijetlu budućnost.

„Povodom Svetskog dana knjige svim urednicima redakcija kulture poslali smo knjige čiji je izdavač MKM i Narodni muzej. Na zvaničnom nalogu Ministarstva kulture i medija u toku je kviz u okviru kojeg će nagrađeni učesnici dobiti set pomenutih knjiga“, kazala je Vujović.

Iz MKM su podsjetili da je odluka o obilježavanju Svjetskog dana knjige i autorskih prava donijeta na Generalnoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine, a 23. april je simboličan datum u svjetskoj književnosti.

Oni su istakli da je 23. april datum smrt nekoliko istaknutih autora, Vilijama Šekspira, Migel de Servantesa i Inka Garsilaso de la Vegu.

“Svjetski dan knjige i autorskih prava je proslava koja promoviše uživanje u knjigama i čitanju. Svake godine, 23. aprila, širom svijeta se održavaju proslave, kako bi se prepoznao značaj knjiga, veza između prošlosti i budućnosti, most između generacija i među kulturama”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da tom prilikom UNESCO i međunarodne organizacije, koje predstavljaju tri glavna sektora knjižarske industrije izdavače, knjižare i biblioteke, biraju Svjetsku prijestonicu knjige, na godinu, kako bi svojim inicijativama podsticali obilježavanje ovog datuma.

“Zagovarajući knjige i autorska prava, UNESCO se zalaže za kreativnost, raznolikost i jednak pristup znanju širom svijeta – od mreže kreativnih gradova i književnosti do promovisanja pismenosti i mobilnog učenja i unapređenja otvorenog pristupa naučnim znanjima i obrazovnim resursima”, dodaje se u saopštenju.

Iz MKM su kazali da je, uz aktivno učešće svih zainteresovanih strana - autora, izdavača, nastavnika, bibliotekara, javnih i privatnih institucija, humanitarnih nevladinih organizacija i masovnih medija, i svih koji su motivisani da rade zajedno na svjetskoj proslavi knjiga i autora, 23. april postao platforma za okupljanje miliona ljudi širom svijeta.

“UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, podsticati na čitanje i promovisati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava”, poručili su iz MKM.

Bonus video: