„Porodica na određeno vrijeme” premijerno u Beogradu

Dugometražni dokumentarni film Seada Šabotića biće prikazan u međunarodnoj takmičarskoj selekciji BELDOCS-a

2748 pregleda 0 komentar(a)
Iz filma "Porodica na određeno vrijeme", Foto: FCCG
Iz filma "Porodica na određeno vrijeme", Foto: FCCG

Dugometražni dokumentarni film “Porodica na određeno vrijeme” (Once upon a Family), reditelja i scenariste Seada Šabotića, producentkinje Bojane Radulović (Code Blue Production), imaće svoju svjetsku premijeru na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma BELDOCS 2024, u okviru međunarodne takmičarske selekcije.

Film je sniman na lokacijama opština Podgorica, Nikšić, Herceg Novi, dok je najveći dio filma snimljen na teritoriji opštine Plužine. Protagonisti filma su: reditelj Sead Šabotić, Dragan Blečić i Gorčin Bojanić.

“Usljed kovid-19 pandemijske krize, reditelj gubi kontakt sa Gorčinom, protagonistom filma. Zajedno sa svojim prijateljem, on nas vodi na putovanje kroz svoju viziju Gorčinove prošlosti i njen društveni i emotivni kontekst. Tražeći Gorčinov, reditelj traži svoj identitet”, navodi se u sinopsisu filma.

Projekat je selektovan i predstavljen na BELDOCS akademiji 2019, nakon čega je dobio podršku Filmskog centra Crne Gore na konkursu za proizvodnju dugometražnog dokumentarnog filma iste godine. Projekat je razvijan i kroz prestižnu evropsku radionicu Ex Oriente (Internacionalni trening za razvoj i finansiranje kreativnog dokumentarnog filma sa sjedištem u Pragu).

Osim podrške Filmskog centra Crne Gore, projekat je realizovan uz pomoć Opštine Plužine, kao i Ministarstva rada i socijalnog staranja, JU zavoda “Komanski most” i Crnogorske kinoteke.

Direktor fotografije je Ivan Čojbašić, a zvuk potpisuju Aleksandar Brajović, Antonio Toni Andrić, Stevan Masnec i Slobodan Mihajlović. Montažu je radila Mina Petrović.

Bonus video: