Uspjeh Crnogorske kinoteke u Kanu

U okviru 77. Kanskog festivala Asocijacija evropskih filmskih arhiva i kinoteka dodijelila podršku za restauraciju filma "Kradljivac bresaka"

2773 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Asocijacija evropskih filmskih arhiva i kinoteka (ACE), tokom 77. filmskog festivala u Kanu, dodijelila je podršku za restauraciju filma “Kradljivac bresaka”, a projekat realizuju Crnogorska kinoteka, Jugoslovenska kinoteka i filmski arhiv Bugarske.

Žiri Barbara Hebe (ARTE), Eva Sanđorđi (umjetnička direktorka festivala Viennale) i Ištvan Sabo (reditelj), odabrao je film “Kradljivac bresaka” (1964) bugarskog reditelja Vula Radeva, među brojnim drugim ponuđenim predlozima.

Iz Crnogorske kinoteke ističu da je riječ o velikom uspjehu

“Ovo je potvrda ugleda ustanove na evropskom, ali i na svjetskom nivou, s obzirom na mjesto Kanskog festivala na karti najboljih filmskih ostvarenja. To što će projekat biti realizovan u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom iz Beograda i Bugarskim arhivom, očigledna je potvrda koliko je naš menadžment razvio uspješnu saradnju i ostvario ugled među filmskim arhivima Balkana”, navodi se u saopštenju.

“Kradljivac bresaka”, sa Radom Markovićem u glavnoj ulozi, nastao je prije šest decenija i predstavlja prvu saradnju bugarske i jugoslovenske kinematografije, a film je bio nominovan i za Zlatnog lava na festivalu u Veneciji.

Bonus video: