Danas otvaranje izložbe Nade Kažić “Vlati trave” u Podgorici

U uvodnom tekstu kataloga, istoričarka umjetnosti Natalija Cerović, između ostalog, zapisala je da ova postavka predstavlja nastavak istraživanja forme i strukture Nade Kažić, kao i definisanja prostora putem različitih umjetničkih postupaka

1654 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba “Vlati trave” likovne umjetnice Nade Kažić biće otvorena danas u Podgorici, u 19 časova u atrijumu galerije “Risto Stijović” gdje će biti dostupna posjetiocima do kraja juna. Izložbu će otvoriti rukovoditeljka Galerijskog sektora JU Muzeji i galerije Podgorice, istoričarka umjetnosti Petrica Duletić.

U uvodnom tekstu kataloga, istoričarka umjetnosti Natalija Cerović, između ostalog, zapisala je da ova postavka predstavlja nastavak istraživanja forme i strukture Nade Kažić, kao i definisanja prostora putem različitih umjetničkih postupaka. Simbolika trave, srpa i kose prožima ovu izložbu.

“Radovi referišu na ciklus života i smrti, ponavljanje i mijenjanje, ponovno rođenje, individualni rast i razvoj. Kose i srpovi mogu da sijeku travu, kidaju vlati, ali ne prekidaju životni ciklus trave. Trava se pojavljuje kao sveprisutna vegetacija, kojoj nisu potrebni nikakvi posebni uslovi i koja sama nalazi svoj put do ispunjavanja prostora (livade ili izložbe), a zatim kao jasno diferencirana pojedinačna vlat”, piše Cerović.

Bonus video: