Nedjelja arhiva počinje izložbom o Antifašističkom frontu žena

Manifestacija Državnog arhiva Crne Gore od danas do 31. maja

2821 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Manifestacija “Neđelja arhiva” koju realizuje Državni arhiv Crne Gore, biće otvorena danas u Podgorici i trajaće do 31. maja.

Prvi od niza programa biće upriličen u Kulturno-informativnom centru “Budo Tomović” u 12 časova, a u pitanju je izložba dokumenata nazvana “Žena... Nosilac društvenog razvoja u socijalizmu”. Izložbu realizuje Arhiv za istoriju radničkog pokreta Podgorica, kao organizacioni dio Državnog arhiva. Na otvaranju, u podne, govoriće ministarka kulture i medija Tamara Vujović, direktor Državnog arhiva Danilo Mrvaljević i načelnica Arhivskog odsjeka za istoriju radničkog pokreta Podgorica Biljana Drašković.

“Manifestacija ‘Neđelja arhiva’ je tradicionalni projekat kojim Državni arhiv nastoji da populariše arhivsku struku sa ciljem zaštite arhivske građe kao blaga od neprocjenjive istorijske, kulturne obrazovne i opšte vrijednosti. Istovremeno, širimo svijest o važnosti djelatnosti koju naša institucija obavlja”, navodi se u saopštenju.

Organizatori dodaju da se projekat odnosi na cijelu teritoriju države i uključuje svu arhivsku mrežu u Crnoj Gori, a usmjeren je, između ostalog, i na popularisanje arhivske struke i službe kao i na podizanje svijesti o potrebi zaštite arhivalija kao opšteg dobra od istorijskog i kulturnog značaja.

Izložba dokumenata, fotografija i novinskih članaka “Žena... Nosilac društvenog razvoja u socijalizmu” pružiće posjetiocima širu sliku o nastanku Antifašističkog fronta žena, AFŽ-a.

“Ona je cjelovit mozaik dokumenata, fotografija i novinskih članaka koji grade prikaz nastanka Antifašističkog fronta žena - organizacije formirane 1943. godine u Bosanskom Petrovcu do devedesetih godina kada se izdvaja iz Socijalističkog saveza radnog naroda i nastavlja svoj put samostalno. Smatramo da smo među obiljem dokumenata, koji se nalaze na policama naših depoa, izabrali dokumenta koja su svjedočanstvo borbe, nadahnuća i hrabrosti žena u izazovnim godinama ovog perioda, ali i velikom napretku žene u svakom segmentu društvenog života naše države. Žene su se uključile u moderne društvene tokove rušeći mnoge predrasude i tradicionalizam sredine, ali su mnoge na tom putu i odustajale, zadržavajući niže mjesto i poslove u porodici”, ističu organizatori u najavi.

Program se nastavlja sjutra u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” kada će u 11 časova biti otvorena izložba dokumenata i fotografija “Radni narod Podgorice”.

U saopštenju navode da rad Državnog arhiva na kulturnoj i obrazovnoj djelatnosti posebno dolazi do izražaja tokom ove manifestacije koja predviđa da se tokom cijele sedmice predstavi urađeno.

Bonus video: