Predstava "Jelena Savojska" biće izvedena u Istri

Predstavu je režirao Zoran Rakočević, po tekstu Marije Sarap, a u komadu igraju Jeleni Đukić i Bojan Peko Minić. Scenografiju i kostim potpisuje Ivanka Vana Prelević, a muziku Minić

5344 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Predstava "Jelena Savojska", u produkciji KIC Budo Tomović, Kulturnog centra Nikola Đuroković i kolašinskog Korifej teatra, biće izvdena u Fažani (Istra) na manifestaciji "Lik i djelo crnogorske princeze Jelene Petrović, kraljice Italije Elene di Savoja".

Manifestaciju organizuje Savez Crnogoraca Hrvatske i Zajednice Crnogoraca Istarske županije. Predstavu je režirao Zoran Rakočević, po tekstu Marije Sarap, a u komadu igraju Jeleni Đukić i Bojan Peko Minić. Scenografiju i kostim potpisuje Ivanka Vana Prelević, a muziku Minić.

"Ovaj komad je poetska refleksija jedne od najznačajnijih istorijskih figura ovog prostora. Njena sjena danas je prisutna u mnogim društveno političkim diskursima, od onog progresivnog integrativnog doživljaja Jelene Savojske kao geografske i kulturne poveznice ovog krša sa bijelim svijetom, do one epske u kojoj se pojavljuje kao vila gorska koja je nadigrala nečemurnu tuđijensku dinastiju svojim stasom i glasom. Jelena je bila žena od krvi i mesa, suštinski pobunjenica za boljim svijetom, boljim ljudima i boljim društvom. Žena sa dvora koja je njegovala žive i polužive, a kopala mrtve", kazao je Rakočević o komadu.

Monodrama "Jelena Savojska", iako duet na sceni, kako je napisala Jelena Kontić, prikazuje posve nov pozorišni pristup reditelja Rakočevića, dokazuje snagu i potencijale glumice Đukić, otkriva muzičko-teatarske sposobnosti Minića, obećava interesovanje festivalske publike i nesumnjivo djeluje kao predstava koja može i treba dugo da se igra prilikom čega će se samo nadograđivati i sticati punoću.

Na Festival Makado 2024, Jeleni Đukić je za ulogu Jelene Savojske pripala nagrada za najbolju glumicu.

Bonus video: